piątek, 18 lipca 2014

Malinowy mus z kaszy jaglanej






Bardzo prosty, szybki i zdrowy letni deser. Może stanowić rewelacyjne, lekkie śniadanie. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, Polecam :)


SKŁADNIKI na 1 porcję:
80 g kaszy jaglanej
1 pudełko malin (250g)
ksylitol do smaku


Kaszę jaglana bardzo dokładnie wypłucz. Zalej woda w stosunku 1:1 i ugotuj. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmij z ognia i odstaw. Ostudź. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj blenderem lub w melakserze bardzo dokładnie z malinami. Posłodź do smaku i gotowe :)

1 porcja zawiera średnio:

energia:334 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 81 g
błonnik: 16 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg



6 komentarzy:

  1. proste, szybkie i zapewne smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam podobny i był pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, od pól roku wiem, że syn na celiakie. Nie udalo mi sie jednak znaleźć w sklepie kaszy jaglanej, która miałaby napis, że jest bezglutenowa. Sa z napisem, ze to produkt z natury bezglutenowy. Mogłabyś jakąś polecic? Póki co unikam takich produktów, bo mojemu dziecku naprawde szkodzą śladowe ilości a skoro nie jest dosłownie napisane to jak dla mnie produkt nie jest pewny. Jak sobie radzisz? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty z natury bezglutenowe: proso, gryka, ryż nie są oznaczane przez producentów. Te produkty są bez glutenu i powinny się znaleźć w diecie dziecka. Polecam kupowanie sprawdzonych, uznanych producentów jak Kupiec czy Sante.

      Usuń