poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Bezglutenowe racuchy z morelami




Bezglutenowe racuchy z morelami - puszyste, delikatne i przepyszne! Smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej. Idealne na letnie śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
50 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo
3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego


Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąki wymieszaj  wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Morele wypestkuj.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej.
Morele obtaczaj obficie w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor.


Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki.

Smacznego :)


 1 porcja zawiera średnio:

energia: 348 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 180 mg

4 komentarze:

  1. kocham Cię za Twoje przepisy!!! :)
    Szkoda tylko, że nigdzie w Grudziądzu nie widziałam mąki gryczanej :/ Wiesz może czy można ją zastąpić jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))
      Oczywiście może być np. mąką kukurydziana. także próbowałam na niej i racuchy były super :)

      Usuń
  2. rewelacja, robiłam coś podobnego tyle że z sodą, spróbuje z drożdżami i mam nadzieję że wyjdzie bez dodatku cukru bo rzucam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm z morelami jeszcze nie jadłam, ale z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń