poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Ryba z kurkami i papryką






Moja ulubiona letnia wersja ryby: z papryką i kurkami. Pyszne i lekkie, niskotłuszczowe i niskokaloryczne danie. Do przyrządzenia można użyć dowolnej białej ryby. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 filety białej ryby (po ok. 180 g każdy) - u mnie dorsz
150 g kurek
1 żółta papryka
1 por
sól, pieprz, sok z cytryny
ulubione zioła np. rozmaryn



Fileta umyj, usuń ości i osusz, skrop sokiem z cytryny.
Kurki oczyść, paprykę pokrój a paski, pora w plastry.
Na kawałku papieru do pieczenia ułóż filet, lekko go posól, popieprz. Na rybie ułóż pokrojonego pora, paprykę oraz kurki. Posyp ziołami i pieprzem. Dodatkowo umieść rybę w folii aluminiowej i szczelnie zwiń.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu odwiń folie i papier i odstaw na 3 minuty do odparowania.



Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:
energia: 216 kcal
białko: 40 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 74 mg


1 komentarz: