piątek, 26 września 2014

Bezglutenowa szarlotka z płatków kukurydzianych









Bezglutenowa , przepyszna szarlotka z płatków kukurydzianych - przepis dla tych, którzy twierdzą, że dieta bezglutenowa jest niesmaczna i pełna wyrzeczeń. To ciasto jest dowodem na to, że tak nie jest. Szarlotka jest obłędna! Ciasto bez jajek czy mleka. Chrupiąca z wierzchu z aromatyczną, wilgotną masą jabłkową.Cudownie smakuje i pachnie. U mnie nie dotrzymała do wieczora... Najlepsza na ciepło :)Oryginalny przepis od Olgi Smile zmodyfikowany jednak nieco przeze mnie. Koniecznie do zrobienia!

SKŁADNIKI na mała blaszkę (12 kawałków)
ciasto:
150 g płatków kukurydzianych
120 g roztopionego masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki kukurydzianej
nadzienie:
800 g jabłek
100 ml wody
1 łyżka cynamonu
80 g brązowego cukru



Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do nich brązowy
cukier, cynamon i wodę.
Wymieszaj płatki kukurydziane z roztopionym tłuszczem i cukrem i odłóż 1/3 do miseczki. Do reszty płatków dodaj mąkę kukurydziana i dokładnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach ok.15cm x 15 cm posmaruj tłuszczem i wysyp kaszką kukurydzianą. Na dno wsyp płatki kukurydziane z mąką, starte jabłka, a na wierzchu rozsyp odłożone wcześniej płatki.
Szarlotkę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz około 30 minut, zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut.
Szarlotkę możesz posypać cukrem pudrem.
Przechowuj ja przykrytą bawełnianą ściereczką w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 231 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 38 g
błonnik: 2 g
tłuszcze: 9 g


6 komentarzy:

  1. Muszę zrobić;DD

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, szarlotka wygląda bardzo apetycznie,
    ale mam pytanie - czy zamiast cukry mozna dodać miód?

    och-no-sugar.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miodem myślę płatki nie będą tak chrupiące jak z brązowym cukrem, ale możesz spróbować :)

      Usuń
  3. myślałam , że to z owsianych , po tytule, a ja nie lubię płatków kukurydzianych ani kukurydzy

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno musiała być troszkę chrupiąca! świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń