poniedziałek, 22 września 2014

Słodka zapiekanka z quinoa


Słodka zapiekanka  z komosą ryżowa i owocami - śniadanie czasochłonne, ale warto. Całość można przygotować wieczorem, a rano tylko zapiec w piekarniku i cieszyć się pysznym, ciepłym śniadaniem. Idealne na udany początek tygodnia :)

SKŁADNIKI:
1 szklanka ugotowanej komosy -  quinoa
1 szklanka owoców miękkich (borówki, maliny)
1 jajko
1/3 szklanki mleka kokosowego
ksylitol lub stewia

Komosę wymieszaj z owocami i wsyp do naczynia żaroodpornego.
Mleko kokosowe wymieszaj dokładnie z jajkiem - posłodź wg uznania.
Wymieszane mleko wylej równomiernie na komosę z owocami i posyp płatkami migdałowymi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut - płatki migdałowe powinny się zezłocić.




2 komentarze:

  1. ale genialny przepis, prosty a świetny pomysł na wykorzystanie komosy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na pożywne śniadanie :>

    OdpowiedzUsuń