czwartek, 23 października 2014

Bezglutenowe ciasto marchewkowe




Bezglutenowe ciasto marchewkowe w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. 
Wilgotne, aromatyczne i mocno orzechowe. Przepyszne!


SKŁADNIKI:
2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 100 g)
140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
150 g posiekanych orzechów włoskich
200 g startej marchwi
POLEWA z serka:
125 g serka Philadelphia light
4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Orzechy włoskie do dekoracji

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.

Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami.


Smacznego :)

Ciasto podzieliłam na 12 części.

1 kawałek ciasta (ok. 85g) zawiera średnio:
energia: 203 kcal
białko: 3,9 g
węglowodany: 17,5 g
błonnik: 0,98 g
tłuszcze: 31 g


17 komentarzy:

  1. alee to ciasto z tym lukrem na wierzchu wygląda boosko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niezmiernie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto marchewkowe i nareszcie jest.
    Bardzo dziękuję za pyszne i zdrowie ciasto.
    Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry!

    Czy można dodać zmielone orzechy zamiast posiekanych?

    Będę wdzięczna za odpowiedź.

    Pzdr,
    M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie można kupić bezglutenowy proszek do pieczenia, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły bazuje na mące pszennej więc prze nietolerancji glutenu jest zabroniony.
      Bezglutenowy kupi Pani w sklepach ze zdrowa żywnoście i internetowych sklepach producentów żywności bezglutenowej jak np. Belviten

      Usuń
  7. Zrobilam ciacho jest pyszne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto zrobiłam i polecam. Ma jedną wadę. Zbyt szybko znikło ze stołu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłem ciasto wczoraj. Tylko kie w wersji bez glutenu. Użyłem mąki razowej o dodałem kefir. Zamiast ksylolitu stawię. Jest najlepszym ciastem marchewkowe ever!!!!!! A takie proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłem ciasto wczoraj. Tylko kie w wersji bez glutenu. Użyłem mąki razowej o dodałem kefir. Zamiast ksylolitu stawię. Jest najlepszym ciastem marchewkowe ever!!!!!! A takie proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam ciasto i wyszło dość niskie czy to normalne? kiedy dodajecie cukier czy ksylitol? i czy jajka z oliwa są mieszane czy miksowane?

    OdpowiedzUsuń
  13. Upieczone, pyszne! Dosypałam kandyzowanej skórki z pomarańczy i resztki mąki z orzechów włoskich bo mi została, pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przy suchych składnikach zapomniałaś dopisać cukru. Ale pewnie każdy się domyśli... CIACHO PRZEPYSZNE!

    OdpowiedzUsuń