wtorek, 21 października 2014

Bezglutenowy deser z figami





Bezglutenowy deser z figami… W smaku i wyglądzie trochę podobny do klasycznego Eton mess, ale znacznie mniej kaloryczny :)To już ostatni moment, by kupić figi więc śpieszcie się ;)

SKŁADNIKI:
150 ml jogurtu greckiego
100 g serka ricotta
5-6 bez
mrożone maliny
świeże figi
1 łyżka miodu
paluszki czekoladowe do dekoracji


Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z ricottą i miodem. Dodaj lekko pokruszone bezy i bardzo delikatnie wymieszaj. Nałóż do salaterki lub pucharka i przełóż warstwą malin. Udekoruj świeżymi, pokrojonymi na kawałki figami.
Podawaj schłodzony.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Prezentuje się świetnie, wygląda jak rozpustny deser, a wychodzi na to, że to samo zdrowie :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie wygląda! takie desery chciałabym mieć codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślinka mi cieknie na sam widok tego deserku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zebym to ja chociaz gdziekolwiek widziala te figi...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wszystko, co z figami, musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również można dodać inne dostępne świeże owoce. Też będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń