czwartek, 9 października 2014
Rolada z indyka z jabłkami
Na złość Putinowi ;)) Rolada z indyka z jabłkami - wykwintne i bardzo smaczne danie , nie tylko na niedzielny obiad. Delikatne, lekkie i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco.
Inspiracja od P. Ani, którą serdecznie pozdrawiam :)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
400 g fileta z indyka
1 mała cebula
2 jabłka (ok. 400g)
cynamon, pieprz i sól
olej kokosowy
Cebulę posiekaj na drobną kostkę. Jabłka obierz pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj jabłka i łyżkę cukru i podduś do momentu gdy jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw z ognia.
Filet z indyka przekrój w poprzek by uzyskać jeden duży, płaski kawałek mięsa. Posyp go cynamonem, solą i pieprzem.
Na filecie ułóż jabłka ii filet zwiń szczelnie w roladę. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po tym czasie rolę przestudź o pokrój na kawałki.
Podawaj z buraczkami, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 289 kcal
białko: 40 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 2,5g
tłuszcze: 7 g
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda smacznie. Ciekawy pomysł na przełamanie kotletowej rutyny ;)
OdpowiedzUsuńHej, uważam, że taka potrawa wygląda niesamowicie. Ostatnio w swojej kuchni spędzam naprawdę sporo czasu, odkąd zafascynowała mnie amerykańska kuchnia - non stop próbuję wrzucić do swojego menu jakieś nowe, pyszne potrawy. Często też eksperymentuje. To fajne, że wszyscy kochają kuchnie ;)
OdpowiedzUsuń