środa, 15 października 2014

Sałatka z czerwonym ryżem, soczewicą i cukinią




Sałatka z czerwonym ryżem, soczewicą i cukinią - idealna na II śniadanie czy lunch do pracy. Świetna na zimno, na ciepło. Syta, zdrowa i bardzo smaczna :)

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki czerwonego ryżu
1 puszka soczewicy gotowanej na parze
2 papryki
2 mniejsze cukinie
olej kokosowy
krem balsamiczny
sól, pieprz, chilli

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Paprykę pokrój w kostkę, cukinie zetrzyj na tarce w plastry.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i wrzuć paprykę. Podsmaż 4-5 minut i dodaj cukinie. Duś razem kolejne 3-4 minuty -warzywa mają pozostać lekko twardawe.
Dodaj do nich ugotowany ryż, odsączona soczewice i dopraw kremem balsamicznym, solą, pieprzem i chilli.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 289 kcal
białko: 13 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 10 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg


2 komentarze:

  1. lekka i sycąca, czyli w sam raz o każdej porze dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jednak z czym ta sałatka? W składnikach podana jest ciecierzyca ;)

    OdpowiedzUsuń