wtorek, 11 listopada 2014

Bezglutenowe crumble z jabłkami



Bezglutenowe crumble z jabłkami - u mnie zamiast tradycyjnych rogali świętomarcińskich. W czasie gdy cała rodzina zajadała się rogalami, ja miałam chrupiące crumble z jabłkami i lodami waniliowymi...smak zupełnie inny, ale przyjemność taka sama :)Ale wartości kalorycznej nie obliczałam ;)
W końcu z umiarem można wszystko :)


SKŁADNIKI:
120 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
100 g cukru
100 g miękkiego masła
1 kg słodkich, kruchych jabłek
2 łyżki brązowego cukru


Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z brązowym cukrem.
Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę i wstaw na 10 minut do zamrażarki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce i posyp je kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut - kruszonka musi się zezłocić.
Podawaj ciepłe np. z kulką lodów waniliowych :)



4 komentarze: