piątek, 14 listopada 2014

Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki





Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki - zdrowe, lekkie i chrupiące.Pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków z ziemniaków. Polecam :)

SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 średnia cukinia ( ok.300g)
2 marchewki (ok.200g)
2 jajka
3-4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia

Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Marchew obierz i także zetrzyj na tarce.
Po tym czasie cukinie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąke.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki na złoto z obu stron.
Podawaj z plastrami wędzonego łososia i koperkiem.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 237 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 26 mg


20 komentarzy:

  1. Czy można czymś zastąpić jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dodać do startych warzywa mielone siemię lniane, jednak nie gwarantuje, że nie będą sie rozpadać.

      Usuń
    2. Siemie lniane należy zalać wrzątkiem, wtedy idealnie wiążą całość :) A że ja tego nie gotuję to nie podam proporcji ;p

      Usuń
  2. też robię takie placuszki tylko w wersji z normalną mąką, są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny obiad- lekki i zdrowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki - coś dla mnie, ale po co te utrudnienie z olejem kokosowym, gdzie go szukać, ech:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy jest do kupienia w wièkszości dużych sklepów.
      Może oczywiście Pani smażyć na innym oleju roślinnym.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wyglądają niesamowicie pysznie:) Zdecydowanie będę tutaj częściej zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe są te placuszki, zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Pyyycha!! Zapraszam też na mojego bloga kulinarnego ;) http://calzonella.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna porcja takiego placuszka ma 237 kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogę zamiast maki ryzowej dodac mix mak bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogę zamiast maki ryzowej dodac mix mak bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem śmiało możesz...ale niech się autorka wypowie :D

      Usuń
  10. Dodałam jeszcze cebulkę i czosnek - wyszły boskie!!! :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam zdjęcia odchodzą trochę od opisu na fotkach placuszki z widoczną skórką a w opisie cukinię obierz CIEKAWE CZY TYLKO TO SIĘ NIE ZGADZA pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam zdjęcia odchodzą trochę od opisu na fotkach placuszki z widoczną skórką a w opisie cukinię obierz CIEKAWE CZY TYLKO TO SIĘ NIE ZGADZA pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam i zjadłam z sosem z jogurtu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń