poniedziałek, 1 grudnia 2014

Risotto z gruszką i serem



Risotto z gruszką i kremowym serem Tallegio - delikatne, aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Poezja na talerzu. Koniecznie do spróbowania!

SKŁADNIKI na 4 porcje:
300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli)
2 twarde gruszki
500 ml bulionu warzywnego
1 mała cebulka dymka
1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego)
150 g sera Tallegio (lub innego kremowego)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny


Cebulkę pokrój drobno. Gruszki obierz i pokrój w plasterki polej sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj ryż i podsmaż. Ryż musi być szklisty i prawie przeźroczysty. Wlej powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’.
W zależności od ryżu jakiego używasz trwa to około 12-15 minut.
Zdejmij risotto z ognia, dodaj pokrojony w kosteczkę ser, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 353 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 36 g
błonnik: 3,1 g
tłuszcze: 21 g

3 komentarze: