poniedziałek, 12 stycznia 2015

Bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią


Pyszna bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią. Po rewelacyjnej bezglutenowej tarcie z kurczaka (klik) postanowiłam wykorzystać pozostałości pieczonego łososia. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Tarta jest krucha, delikatna i aromatyczna. Wspaniałe danie do którego na pewno wróce jeszcze nie raz. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
 ciasto:
100 g bezglutenowej mąki owsianej np. Provena 
50 g mąki ryżowej
25 g mąki ziemniaczanej
125 g masła 
1 jajko
1/2  płaskiej łyżeczka soli
farsz:
ok. 300 g pieczonego łososia

1 średnia cukinia
3/4 szklanki śmietany 18%
2 jajka
100 g sera feta
sól, pieprz


Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po wskazanym czasie ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz: cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wymieszaj ze śmietaną i dodaj do cukinii. Posól,  popieprz i dokładnie  wymieszaj. Łososia podziel na małe kawałki.
Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego kawałki łososia i wylej masę z cukinią. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w kostkę fetę. Tartę wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj.


2 komentarze:

  1. Faktycznie, wygląda niezwykle smakowicie. Poza tym mamy zdrowy tłuszcz, węgle i białko, więc nie tylko pewnie pyszna, ale i wartościowa.

    OdpowiedzUsuń