poniedziałek, 5 stycznia 2015

Naleśniki bezglutenowe z ricottą i szpinakiem



Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i ricottą – propozycja na proste, szybkie i smaczne danie. Miękkie i delikatne naleśniki, do tego szpinak i kremowy serek ricotta…Smakują naprawdę wspaniale! Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
120 g mąki bezglutenowej ( u mnie owsiana i ryżowa po 50 g)

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
300 ml mleka (u mnie ryżowe)
1 łyżka oleju

150 g świeżego szpinaku
100 g serka ricotta
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej


Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj ze sobą. Smaż cienkie naleśniki. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodaj szpinak, wymieszaj i duś przez chwilę by „zwiędł”. Dodaj ricottę i do smaku: gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem ze szpinaku i serka, zwiń w rulon i podawaj. Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Ostatnio jestem zmuszona gotować bezglutenowo, może zdążę wypróbować i ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuje, uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie kilka dni temu był makaron ze szpinakiem i ricottą, naleśniki smakują pewnie jeszcze lepiej! Na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki pierwsza klasa :) Wyglądają mega smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusił mnie ten przepis. uwielbiam naleśniki. Chociaż mam pytanie..piszesz, że użyłaś mąki ryżowej i owsianej. A mąka owsiana jest bezglutenowa? Jest taka?

    OdpowiedzUsuń