niedziela, 8 lutego 2015

Bezglutenowe i bezmleczne racuchy z jabłkami


 Bezglutenowe i bezmleczne racuchy z jabłkami. Puszyste i delikatne. Świetne na niedzielny podwieczorek :)

SKŁADNIKI:
zaczyn:
30 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka roślinnego ( u mnie migdałowe)
1 łyżka cukru
Ciasto:
150 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1 jajko
200 g mieszanki mąk bezglutenowych
50 g mąki ryżowej
2 jabłka

Zaczyn: W wysokim naczyniu rozpuść drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdżowy zaczyn, jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na duże plastry.
Dużą,beztłuszczową patelnie dobrze rozgrzej. Nakładaj dużą łyżką placuszki i wciskaj w niej plastry jabłka. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i bardzo puchato :) Ja dzisiaj na obiad miałam bezglutenowe placki z jabłkami, ale nie na drożdżach, a następnym razem chyba wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, świetne! Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie puszyste! Super pomysł :>

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają na mega puszyste !

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ciocia robi najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam synkowi, z tą różnicą że starłam jabłka na tarce. Są naprawdę pyszne! Przepis ląduje w moim zeszycie.

    OdpowiedzUsuń
  7. czy wystarczy mąka ryżowa i np.owsiana?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy na patelni teflonowej bez tłuszczu można smażyć ?
    Czy na śniadanie dla dziewczyny można zrobić takie racuchy ?

    OdpowiedzUsuń