czwartek, 5 lutego 2015

Sałatka z papają i mozzarellą



Pyszna egzotyczna sałatka z  papai, mozzarelli i orzechów. Papaja to owoc dostępny już nawet w naszych Biedronkach. Wyglądem przypomina gruszkę, jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C, A, E, K oraz kwas foliowy i potas. Papaja jest bogatym źródłem enzymów proteolitycznych,  które umożliwiają trawienie białek (papaina). Owoc ten zawiera tez argininę, która wpływa na męską płodność :) Wiele badań wskazuje także na właściwości antynowotworowe papai.
Poza walorami zdrowotnymi papaja ma wspaniałe walory smakowe - ma słodki, delikatny smak, Świetnie nadaje się do sałatek, koktajli a także na przetwory. Zachęcam do próbowania!



SKŁADNIKI:
100 g miksu sałat
1/2 papai

1/2 kulki mozzarelli ( u mnie z mleka bawolego)
3-4 orzechy włoskie
miodowy winegret: 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki octu winnego, 3 łyżeczki oliwy z oliwek

Sałaty rozłóż na talerzu. Mozzarellę i papaję pokrój w kostkę i ułóż na sałacie.
Do filiżanki wlej miód , dodaj ocet, wymieszaj. Dolej olej i wymieszaj ponownie do połączenia składników. Przygotowanym sosem polej sałatkę.
Wierzch sałatki posyp orzechami.

Smacznego :)

 100 g sałatki zawiera średnio:

energia: 141 kcal
białko: 6,25 g
węglowodany: 10 g
błonnik: 2 g
tłuszcze: 8 g




5 komentarzy:

  1. szczerze się przyznam że papai nigdy nie jadłam. mozarelle za to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Aniu, jakiś czas temu odpowiedziała Pani w komentarzu, że ostropest mielony ma ok 8 kcal w100 gramach. Używam tego marki intenson i podobne informacje znalazłam w internecie. Ostatnio jednak znalazłam informację, że nasiona ostropestu mają ok.21% tłuszczu i 20% białka

    (http://wolna-polska.pl/wiadomosci/ostropest-plamisty-naturalna-detoksykacja-organizmu-2013-10) .

    czy mogłaby Pani sprostować bo już zupełnie się pogubiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Papaję to tylko kandyzowaną jadłam świeżej nie. W takiej sałatce to dobry pomysł, żeby ją spróbować.

    OdpowiedzUsuń