czwartek, 19 marca 2015

Bezglutenowe i wegańskie racuchy z bananami

 
 Bezglutenowe racuchy z bananami - bez mleka i jaj. Puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Idealne na  śniadanie. Ciasto można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a rano tylko usmażyć placuszki. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
Zaczyn:
200 ml ciepłego mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
30 g świeżych drożdży
20 g mąki bezglutenowej np.ryżowej
1 łyżka cukru
Ciasto:
300 g mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam Agluten)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
250 ml ciepłego mleka roślinnego
2 banany pokrojone w plastry

Zaczyn: W wysokim naczyniu wymieszaj dokładnie mleko, drożdże, cukier i mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Ciasto: W misce wymieszaj mąki z siemieniem lnianym, dodaj ciepłe mleko i zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj np. drewnianą łyżką. Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (lub możesz wstawić do lodówki na kilka, nawet kilkanaście godzin).
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Na rozgrzaną patelnie (beztłuszczową) nakładaj po łyżce ciasta i wciskaj w nie plasterki banana. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem lub miodem.



5 komentarzy: