poniedziałek, 2 marca 2015

Chrupiąca komosa ryżowa

Chrupiąca, pieczona komosa ryżowa. Idealny dodatek do jogurtów czy mleka. 
Zdrowa, pełna witamin i składników mineralnych oraz błonnika.  Inspiracja: J.Michaels.



 Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
3/4 szklanki siemienia lnianego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Komosę wysyp na sitko i wypłucz zimną wodą aż będzie czysta. Odsącz. Komosę przełóż do miski, dodaj siemię lniane, miód i oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj. Rozsmaruj mieszankę na blasze do pieczenia by powstała cienka warstwa. Piecz ok. 10-15 minut w temp. 190 stopni, mieszając raz aż komosa się przyrumieni. Przełóż mieszankę do wystygnięcia. Można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.



7 komentarzy:

  1. Droga Pani piec na jakim programie i ilu stopniach? dziekuje na info Mortycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 190 stopni, ja piekłam standard bez termoobiegu

      Usuń
  2. Świetna sprawa ta komosa, kolejna nowość i urozmaicenie w kuchni :) W najbliższym czasie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Po komose juz jakis czas wybieram sie do sklepu. Gdy ja kupie napewno to przygotuje ;)

    OdpowiedzUsuń