poniedziałek, 4 maja 2015

Bezglutenowe naleśniki z ricottą

Naleśniki bezglutenowe z ricottą polane złocistym miodem - idealne na śniadanie, podwieczorek -  a właściwie o każdej porze dnia :) Pyszne!


SKŁADNIKI na 6 dużych naleśników:
360 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe)
2 jajka
60 g mąki kukurydzianej
40 g mąki ryżowej
80 g mąki gryczanej
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

1 op. serka ricotta
opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą i odstaw na kwadrans. Jeśli ciasto będzie za gęste dolej kilka łyżek wody.
Smaż cienkie naleśniki na bardzo gorącej patelni ( ja smażyłam beztluszczowo).
Naleśniki posmaruj serkiem ricotta i polej miodem.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Naleśniki porządnie nadziane to naleśniki zasługujące na miano najlepszych! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki, ale z ricottą jeszcze nie jadłam :)

    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń