poniedziałek, 18 maja 2015

Zupa krem ze białych warzyw



Zupa krem z białych warzyw - w sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa :)Delikatna, kremowa i aromatyczna zupa. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
1 pęczek białych szparagów
1/4 selera
1 pietruszka
100 ml mleka (dałam ryżowe)
sól, biały pieprz
 oliwa z oliwek np. truflowa lub koperkowa


Szparagi, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa włóż do garnka i zalej gorącą wodą tylko do wysokości warzyw. Gotuj na średnim ogniu (delikatne wrzenie) około 15 minut. Warzywa zdejmij z ognia i przestudź.
Ze schłodzonej zupy odlej około 3/4 bulionu warzywnego i odstaw. Warzywa zmiksuj bardzo dokładnie blenderem lub w melakserze. Wrzuć ponownie do garnka, wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolej odrobinę odłożonego bulionu warzywnego. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Rozlej zupę do bulionówek i przed podaniem polej łyżeczką oliwy z oliwek.


SMACZNEGO :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 96 kcal
białko: 5,5 g
węglowodany: 15 g
błonnik: 5,2 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 2,5 mg


3 komentarze:

  1. Widzę przepis do wypróbowania na obiad i to bez większych modyfikacji nawet przy diecie FODMAP!! Tyle tylko gdzie ja teraz znajdę smaczne białe szparagi?.. Tak czy inaczej przepis do sprawdzenia i pewnie do publikacji we własnej wariacji smakowej!

    OdpowiedzUsuń