niedziela, 11 października 2015

Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe





Najprostsze i najszybsze bułki pełnoziarniste jakie kiedykolwiek robiłam. Bułeczki są miękkie i puszyste.
Glutenowa rodzina zajadała się ze smakiem :)

SKŁADNIKI:
70 g drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
100 ml ciepłej wody
200 ml mleka
2 żółtka
350 g mąki pszennej
230 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
30 g oliwy ( 3 łyżki)


Z drożdży, cukru i połowy mleka zrób zaczyn i odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę składników i wyrabiaj jednolite ciasto (możesz użyć miksera). Ciasto przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Następnie uformuj bułeczki i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz na złoty kolor ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Studź na kratce.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Jakie urocze! Muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis mi się przyda! Cieplutkie bułeczki w sam raz na zimę :) :)

    http://olsza17.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż chce się zjeść takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń