piątek, 16 października 2015

Pieczone gruszki z kokosowym sosem chia


Pieczone kruszki z kokosowym sosem chia to propozycja na prosty, szybki i przepyszny deser - idealny na weekend. Bez glutenu, laktozy, wegański. U mnie pokochała go cała rodzina - koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI na 3 porcje:
2 gruszki

1 łyżka oleju kokosowego
krem:
1 puszka mleka kokosowego (użyłam BIO)
2 łyżki nasion chia
syrop z agawy lub miód

orzechy włoskie

Gruszki przekrój w poprzek, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem kokosowym. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni ok. 20 minut. Mleko kokosowe lekko podgrzej i dodaj chia. Dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj miód lub syrop z agawy do smaku.
Ciepłe upieczone owoce podawaj z kremem i orzechami.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Do zdobycia książka "Cukiernia Lidla" oraz zestaw do herbaty. http://jagodzianacoffee.blogspot.com/2015/10/konkurs-swietujemy-z-jagodziana-coffee_12.html

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam gruszki z sokiem malinowym albo taką konfiturą, po prostu nie wiem czemu ale dla mnie gruszka bez malin nie istnieje :P a maliny bez gruszki ... choć to w mniejszym stopniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Za gruszkami nie przepadam, ale te wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda na pewno spróbuje. Oczywiście obserwuje! :)
    Zapraszam do mnie (dopiero zaczynam) ---> http://fithealthylive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam pieczonych gruszek.

    OdpowiedzUsuń