piątek, 30 stycznia 2015

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką




 Bezglutenowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką - delikatna, puszysta i pyszna drożdżówka z dużą ilością kruszonki :) Zjedzona w jedno popołudnie ;)

SKŁADNIKI:
zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
15 g cukru pudru
ciasto:
4 żółtka
150 g cukru pudru
500 g mieszanki bezglutenowe Mix It Schar
150 ml ciepłego mleka
80 g masła
kruszonka:
250 g mieszanki bezglutenowej Mix It Schar
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
dowolne owoce: u mnie mrożone jagody


Przygotuj zaczyn: w wysokim naczyniu dokładnie wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Ciasto: Masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, następnie wsyp mąkę, i ciepłe mleko. Zmiksuj. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego i lśniącego ciasta.
Blaszkę o wymiarach ok.30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowane ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki.
Na wyrośnięte ciasto wysyp owoce oraz kruszonkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.

Smacznego :)

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sałatka z awokado i melonem



Sałatka z awokado i melonem. Zdrowa, szybka do wykonania,  lekka i pyszna :)

SKŁADNIKI:
2 garści świeżego szpinaku
1/2 awokado
1/6 melona Galia
2 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek

Na dnie miseczki umieść szpinak. Awokado i melona obierz i pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj.
Na szpinaku ułóż  pokrojonego melona, awokado i posyp orzechami oraz pietruszką. Przed podaniem polej oliwą z oliwek.

Smacznego :)



czwartek, 22 stycznia 2015

Sałatka tabuleh z kaszy jaglanej




Sałatka tabuleh czyli nutka orientu w polskie wersji czyli w wersji z kaszą jaglaną. 
Kolorowa, prosta do wykonania, bardzo smaczna, zdrowa i pełna witamin. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 op. pomidorków koktajlowych
1 zielony ogórek
ok. 10 czarnych oliwek
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
kilka listków świeżej miety
sok z cytryny
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek

Kaszę jaglaną ugotuj i wystudź. Pomidorki, ogórka i paprykę pokrój w niewielka kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, pietruszkę i mięte posiekaj. Kaszę wymieszaj z warzywami, pietruszką, miętą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i polej oliwą. Delikatnie wymieszaj. Podawaj schłodzoną.

Smacznego :)

wtorek, 20 stycznia 2015

Sałatka z cykorii i pomarańczy

Lekka i szybka sałatka z cykorii i pomarańczy z dodatkiem pestek granatu - niskokaloryczna, orzeźwiająca, bardzo smaczna i pełna witamin :)

SKŁADNIKI na 1 porcję:
1 cykoria
1/2 pomarańczy
3 łyżki pestek granatu
4 orzechy włoskie
opcjonalnie: oliwa z oliwek lub olej lniany

Cykorię pokrój w plastry, pomarańcze wyfiletuj. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i podawaj.


piątek, 16 stycznia 2015

Sałatka z awokado i buraczkami





Lekka, prosta i przepyszna sałatka ze szpinaku, awokado i buraczków. Pasuje niemal do wszystkiego.
Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
2 garści świeżego szpinaku
1 ugotowany burak
1/2 miękkiego awokado
2 łyżki orzeszków pinii
dressing: 1 łyżka musztardy dijońskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu z białego wina, 4 łyżki oliwy


Do miseczki włóż umyty szpinak. Buraki i awokado pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku.
Wszystkie składniki dressingu wlej do słoiczka, mocno zakręć i wstrząsaj przez kilkanaście minut. Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i posyp orzechami.


czwartek, 15 stycznia 2015

Zielony koktajl - bomba witalna

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jak zdrowe są zielone koktajle - pełne witamin, składników mineralnych, dobroczynnego błonnika. Dzisiaj wersja ekskluzywna :) Bomba witalna!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 garści świeżego szpinaku
1/4 melona kantalupa
1/2 jabłka
1/2 dojrzałego awokado
1/2 mniejszego ogórka
2 łyżki błonnika witalnego
1/4 szklanki orzechów włoskich


Wszystkie składniki zmiksuj razem. Wypij natychmiast.



poniedziałek, 12 stycznia 2015

Bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią


Pyszna bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią. Po rewelacyjnej bezglutenowej tarcie z kurczaka (klik) postanowiłam wykorzystać pozostałości pieczonego łososia. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Tarta jest krucha, delikatna i aromatyczna. Wspaniałe danie do którego na pewno wróce jeszcze nie raz. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
 ciasto:
100 g bezglutenowej mąki owsianej np. Provena 
50 g mąki ryżowej
25 g mąki ziemniaczanej
125 g masła 
1 jajko
1/2  płaskiej łyżeczka soli
farsz:
ok. 300 g pieczonego łososia

1 średnia cukinia
3/4 szklanki śmietany 18%
2 jajka
100 g sera feta
sól, pieprz


Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po wskazanym czasie ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz: cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wymieszaj ze śmietaną i dodaj do cukinii. Posól,  popieprz i dokładnie  wymieszaj. Łososia podziel na małe kawałki.
Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego kawałki łososia i wylej masę z cukinią. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w kostkę fetę. Tartę wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj.


środa, 7 stycznia 2015

Kasza jaglana z pomarańczą i figami


Zdrowe, pyszne bezglutenowe śniadanie :) Idealny sposób na wykorzystanie pozostałości kaszy jaglanej. Polecam gorąco.


SKŁADNIKI:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 pomarańcza
2 suszone figi
1 łyżeczka miodu
1 łyżka posiekanych orzechów

Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i pokrój w małe kawałki. Figi pokrój w paseczki.
Kaszę jaglaną wymieszaj z owocami i miodem. Podawaj posypane orzechami.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 378 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 74 g
błonnik: 8 g
tłuszcze: 8 g



poniedziałek, 5 stycznia 2015

Naleśniki bezglutenowe z ricottą i szpinakiem



Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i ricottą – propozycja na proste, szybkie i smaczne danie. Miękkie i delikatne naleśniki, do tego szpinak i kremowy serek ricotta…Smakują naprawdę wspaniale! Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
120 g mąki bezglutenowej ( u mnie owsiana i ryżowa po 50 g)

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
300 ml mleka (u mnie ryżowe)
1 łyżka oleju

150 g świeżego szpinaku
100 g serka ricotta
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej


Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj ze sobą. Smaż cienkie naleśniki. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodaj szpinak, wymieszaj i duś przez chwilę by „zwiędł”. Dodaj ricottę i do smaku: gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem ze szpinaku i serka, zwiń w rulon i podawaj. Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego :)