poniedziałek, 25 lipca 2016

Sernik jagodowy

Sernik z jagodami na ciasteczkowym pełnoziarnistym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę.
Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki.

Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI:
spód:
150 g ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe i bezglutenowe Biscofibre Nutrisi)
50 g masła, roztopionego
Masa serowa:  ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
750 g twarogu mielonego półtłustego ( użyłam Delfiko waniliowy)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
220 g ksylitolu
4 jajka
2 łyżki mąki ( u mnie mieszanka bezglutenowa)
250 g jagód
Polewa:
300 kwaśnej śmietany 18% (można zastąpić jogurtem greckim)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Spód:
Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, wciśnij w dno formy i schłodź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
W misie miksera umieść wszystkie składniki.
Zmiksuj tylko do połączenia składników ( nie miksować zbyt długo!)
Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj.
Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut.
Polewa:
Składniki wymieszaj.
Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin.


Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Myślałam, że na zdjęciu widnieją borówki ;) Sernik wygląda zniewalająco!

    OdpowiedzUsuń