tag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post3857143002036917045..comments2024-01-05T09:46:02.356+01:00Comments on Kuchnia w wersji light: Konkurs urodzinowy !ANNAhttp://www.blogger.com/profile/17204350426060907251noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-8857803048214613422013-03-31T22:38:47.851+02:002013-03-31T22:38:47.851+02:00Sałatka z warzyw na każdy dzień, pogodę, niepogodę...Sałatka z warzyw na każdy dzień, pogodę, niepogodę i każdy stan ducha.<br /><br />Marchew, Jajka, Jabłka, Ogórek Kiszony, Ziemniaki, Kukurydza, Groszek, Cebula Szalotka, Sól, Pieprz, Majonez. Składniki w ilościach w zależności od preferencji pokroić drobno w kostkę, wymieszać i wstawić do lodówki. Idealne, zdrowe i lekkie śniadanie dla zaganianych w tym zwariowanym świecie :)<br /><br /> <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-18406263251983679692013-03-31T20:07:28.981+02:002013-03-31T20:07:28.981+02:00Sałatka ananasowa
Składniki:
1 mały słoik selera
0...Sałatka ananasowa<br />Składniki:<br />1 mały słoik selera<br />0,5 puszki ananasa<br />15 dag szynki z indyka<br />majonez<br /><br />Wykonanie:<br />wymieszać wszystko razem :)Krzysiekhttps://www.blogger.com/profile/03289817967929582010noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-90401743860320894492013-03-30T20:04:18.409+01:002013-03-30T20:04:18.409+01:00Zdrowy chlebek
1 kg mąki wrocławskiej
1 szklanka m...Zdrowy chlebek<br />1 kg mąki wrocławskiej<br />1 szklanka maki żytniej<br />1 szklanka siemienia lnianego<br />1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich<br />¾ szklanki pestek słonecznika lub dyni<br />4 płaskie łyżeczki soli<br />1 łyżeczka cukru<br />4 ½ szklanki mocno gazowanej wody (najlepiej żywiec zdrój)<br />Zaczyn (zrobić samemu z mąki żytniej lub wziąć z piekarni;))<br /> <br />Przepis:<br />Wodą rozprowadzić zaczyn w jednej misce <br />W drugiej produkty suche (mąkę przesiać)<br />Wszystko razem połączyć, wymieszać dokładnie łyżką, pozostawić na 2 godziny w misce (odkryte)<br />(odjąć zaczyn do pojemnika 3 łyżki, może stać w lodówce 2-3 tygodnie)<br />Następnie ciasto podzielić na 2 korytka (małe babkowe) i pozostawić na 12 h.<br />Korytka wysmarować masłem i posypać otrębami.<br />Piec w 180 przez 1 h (ciasto na wierzchu też posypać otrębami przed wsadzeniem do nagrzanego piecyka)<br /><br />po kanapce z takim chlebiek czuje sie że zjadło się coś wartościowego i sycącego. naprawde polecam ponieważ zawsze wychodzi i nie trzeba piec w piekarniku 100 lat jak większość chlebów;)<br />smacznego<br />Aleksandra JasińskaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16605485691781339416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-48014761012985753072013-03-30T20:00:27.886+01:002013-03-30T20:00:27.886+01:00Pasta warzywna z kaszą
Ulubione warzywa:
½ kalafi...Pasta warzywna z kaszą <br />Ulubione warzywa:<br />½ kalafiora<br />½ brokuła<br />½ selera<br />3 marchewki<br />3 pietruszki<br />½ puszki zielonego groszku<br />100 g kaszy jaglanej ( amarantusa, pęczak luk jęczmienna)<br />Natka pietruszki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka<br /><br />Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu<br />Warzywa ugotować na miękko, wyłożyć do miski, dosypać ugotowaną kaszę i zblendować jeszcze ciepłe na gładką masę. W razie gdyby było za suche dodać odrobinę wywaru z warzyw. ( powinno mieć konsystencję a’la pasztetu). Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól , pieprz do smaku, odrobinę papryki.<br />Najlepiej smakuje z grzankami;)<br /><br />Smacznego<br />Aleksandra JasińskaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16605485691781339416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-41153864180927377832013-03-30T19:41:57.207+01:002013-03-30T19:41:57.207+01:00chrupiące ciasteczka owsiane
2 łyżki miodu
3 łyżki...chrupiące ciasteczka owsiane<br />2 łyżki miodu<br />3 łyżki mleka<br />1 łyżka cukru<br />125 g masła (można zastąpić część masła dolewając więcej mleka- będzie mniej kaloryczne);)<br />w/w składniki rozpuścić<br />2 szk płatków owsianych<br />pół szklanki zarodków pszennych<br />pół szklanki otąb prszennych<br />bakalie i zarna wedle uznania ok szklanki ( ja używam żurawine, suszone śliwki pokrojone w kosteczke, pestki słonecznika i dyni, siemie lniane)<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 szklanka mąki razowej<br />2 jajka<br /><br />suche składniki wymieszać, dodać rozpuszczoną jeszcze ciepłą mase i jajka.<br />formowac ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia<br />piec do zarumienienia ok 20 min w temp 180 st<br /><br />Aleksandra JasińskaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16605485691781339416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-8131358463315956622013-03-30T14:59:47.755+01:002013-03-30T14:59:47.755+01:00OMLET OTRĘBOWY
To świetna propozycja na śniadanie...OMLET OTRĘBOWY<br /><br />To świetna propozycja na śniadanie i kolację, a robi się naprawdę szybko.<br /><br />Składniki:<br />1 białko<br />2 łyżki otrębów (mogą być mieszane)<br />kilka łyżek mleka<br />w zależności z czym chcemy zjeść można użyć kakao, sól, pieprz lub inne przyprawy<br />podajemy z owocami, serkiem lub na słono: z twarogiem, sałatą, pomidorem, papryką itd.<br /><br />Wykonanie: Białko ubijamy, dodajemy mleko, otręby, mieszamy i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smacznego!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-35435899852940101712013-03-30T14:54:14.755+01:002013-03-30T14:54:14.755+01:00ZAPIEKANY SEREK Z JABŁKIEM
Składniki:
kostka chud...ZAPIEKANY SEREK Z JABŁKIEM<br /><br />Składniki:<br />kostka chudego białego sera (u mnie 200g)<br />1 białko<br />1 łyżka siemienia lnianego<br />1 łyżka otrębów owsianych<br />1 jabłko<br />ewentualnie rodzynki <br /><br />Wykonanie:<br />Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z białkiem i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy otręby i siemię, można dodać rodzynki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku. Można zajadać z miodem ;)<br /><br />Przepis pochodzi z blogu: http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/, ja nie dodałam rodzynek.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-34263106153594677362013-03-29T19:23:46.103+01:002013-03-29T19:23:46.103+01:00witam ;)
zaraz wyśle przepis i zdjecia
moją potraw...witam ;)<br />zaraz wyśle przepis i zdjecia<br />moją potrawę nazwałam: "całe szczęście że dziś piątek"<br />pozdrawiam :o)<br />OlciaOlciahttps://www.blogger.com/profile/07112847179443645918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-28119682536275485092013-03-28T12:13:59.680+01:002013-03-28T12:13:59.680+01:00PLACEK OWSIANY W WERSJI LIGHT(pomysł zaczerpnięty ...PLACEK OWSIANY W WERSJI LIGHT(pomysł zaczerpnięty z twojego bloga:) lekko zmodyfikowany)<br /><br />SKŁADNIKI:<br />90 g płatków owsianych,żytnich, jęczmiennych,pestek słonecznika i orzechów (śniadaniowa mieszanka do muli)<br />1 łyżka miodu<br />2 jajka<br />2 łyżki jogurtu naturalnego<br />1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1/2 łyżeczki cynamonu<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br /> Mieszankę płatków mieszamy z miodem .Jajka ubijamy i mieszamy z jogurtem , cynamonem, proszkiem do pieczenia,łączymy wszystko i przelewamy na nagrzaną patelnię . (nie używałam tłuszczu tylko sprayu dla kulturystów do smażenia). Smażymy z dwóch stron. <br /><br />świetnie smakuje posmarowany dżemem z porzeczek lub domowymi jabłkami z cynamonem ze słoika:)<br /> Smacznego!Pelaśkahttps://www.blogger.com/profile/02696215697708379883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-7960109799826378332013-03-27T21:31:23.386+01:002013-03-27T21:31:23.386+01:00ŻYTNIE NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWO-BANANOWYM
Sk...ŻYTNIE NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWO-BANANOWYM<br /><br />Składniki:<br />na naleśniki:<br />1 szklanka mąki żytniej typ 720<br />1,5 szklanki chudego mleka<br />0,5 szklanki gazowanej wody<br />szczypta soli<br />1 łyżeczka oliwy<br />1 jajko<br />na krem:<br />3 banany <br />1 awokado<br />kakao - ilość zależy od jakości kakao i preferencji smakowych<br /><br />Wykonanie:<br />Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy dokładnie. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy cienkie naleśniki. <br />Banany, awokado i kakao miksujemy. Można dosłodzić np. stewią, ale nie jest to konieczne. Z podanej ilości wychodzi dużo kremu, na kilka porcji.<br />Banany podajemy z kremem. <br />Smacznego!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-58228592450681292642013-03-27T21:25:01.868+01:002013-03-27T21:25:01.868+01:00SAŁATKA IMIENINOWA - WARZYWNA
Składniki(ilość wg ...SAŁATKA IMIENINOWA - WARZYWNA<br /><br />Składniki(ilość wg upodobań):<br />marchewka<br />pietruszka<br />seler<br />ziemniak<br />groszek<br />kukurydza <br />jabłko<br />ogórek kiszony<br />jajka<br />musztarda, sól, pieprz do smaku<br />jogurt naturalny zmieszany z kilkoma łyżkami majonezu light<br /><br />Wykonanie:<br />Warzywa gotujemy. Jajka również. Wszystko kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-64751055218419174192013-03-27T21:21:19.009+01:002013-03-27T21:21:19.009+01:00OTRĘBOWA PIZZA
Składniki:
1 jajko
5 łyżek jogurtu...OTRĘBOWA PIZZA<br /><br />Składniki:<br />1 jajko<br />5 łyżek jogurtu naturalnego<br />2 łyżki otrąb<br />3 łyżki płatków owsianych<br />oregano, bazylia<br />sól, pieprz<br /><br />Dodatki wg uznania np. szynka drobiowa, pomidor, papryka, tuńczyk,mozarella light<br /><br />Wykonanie: Jajko roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy płatki, otręby i przyprawy. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smarujemy domowym sosem pomidorowym i kładziemy dodatki, wstawiamy na 1-2 minuty do mikrofalówki. <br />Smacznego!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-15185478849382871682013-03-27T21:16:48.863+01:002013-03-27T21:16:48.863+01:00FASOLKA ,,PO BRETOŃSKU" Z KURCZAKIEM
Składni...FASOLKA ,,PO BRETOŃSKU" Z KURCZAKIEM<br /><br />Składniki:<br />puszka fasoli (białej lub czerwonej)<br />1 pierś z kurczaka<br />2 pomidory<br />koncentrat pomidorowy - około 2 łyżek<br />sól, pieprz<br />ulubione przyprawy<br />oliwa z oliwek<br /><br />Wykonanie:<br />Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zostawiamy na noc w lodówce. Na następny dzień wrzucamy na patelnię teflonową i wlewamy troszkę wody. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Pomidory myjemy, sparzamy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy zmiękną, blenderujemy. Do kurczaka dodajemy puszkę fasolki, zmiksowane pomidory i koncentrat. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy. <br />Danie najlepiej smakuje z żytnim chlebem.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-7966665896321640192013-03-27T21:08:52.475+01:002013-03-27T21:08:52.475+01:00JAJECZNICA Z BOCZNIAKAMI I KIEŁBASĄ
Składniki:
2 ...JAJECZNICA Z BOCZNIAKAMI I KIEŁBASĄ<br /><br />Składniki:<br />2 jajka<br />kilka boczniaków<br />kawałek kiełbasy<br />kilka łyżek mleka<br />sól, pieprz<br />Wykonanie:<br />Boczniaki kroimy i dusimy na wodzie. Troszkę solimy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Kiełbasę kroimy, podsmażamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy uduszone boczniaki i przyprawiamy. Smacznego ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-73294473298113989672013-03-25T15:39:06.746+01:002013-03-25T15:39:06.746+01:00PENNE Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ LIGHT
Składniki
...PENNE Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ LIGHT<br /><br />Składniki<br />100 g makaronu penne<br />kilkanaście pomidorków cherry lub daktylowych (lub jednych i drugich)<br />50 g sera mozzarella light <br />2 łyżeczki mrożonej bazylii<br />1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine<br />1 ząbek czosnku<br />sól i pieprz do smaku<br /><br />Przygotowanie<br />Pomidorki opłukać i przekroić na połowy (wzdłuż, wszerz, na ukos - dowolnie).<br />Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać ząbek czosnku przekrojony na pół i smażyć przez 2 minuty. Usunąć czosnek z patelni.<br />Dodać na patelnię pokrojone pomidorki. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią. Po paru minutach dodać bazylię oraz posolić i popieprzyć do smaku. <br />W tym czasie w garnku zagotować i posolić wodę na makaron. Ugotować al dente (minutę lub dwie krócej niż podano na opakowaniu). Zachować kilka łyżek wody.<br />Mozzarellę porwać palcami na mniejsze kawałki.<br />Ugotowany makaron przełożyć łyżką cedzakową na patelnię z pomidorkami. Wymieszać, dodając 3-4 łyżki wody zachowanej z gotowania makaronu.<br />Zmniejszyć ogień pod patelnią.<br />Do makaronu dodać kawałki mozzarelli. Przykryć patelnię przykrywką i zostawić na ok. 2 minuty do czasu, aż ser delikatnie się stopi.<br />Podawać od razu.<br /><br />Smacznego!Ewahttps://www.blogger.com/profile/04577745095986218398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-87528842848564318562013-03-24T21:37:15.718+01:002013-03-24T21:37:15.718+01:00Brązowy ryż z dynią,żurawiną i czerwoną fasolą.
Sk...Brązowy ryż z dynią,żurawiną i czerwoną fasolą.<br />Składniki:<br />2 łyżki oleju rzepakowego,<br />2 cebule obrane i pokrojone w piórka,<br />300 g brązowego ryżu,<br />400 g czerwonej fasoli z puszki,<br />4 łyżki suszonej żurawiny,<br />1 dynia-obrana i pokrojona w kostkę (ja użyłam mrożonej),<br />pęczek szczypiorku-posiekany,<br />2 łyżeczki pure pomidorowego,<br />woda,<br />Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę smaż chwilę a następnie wsyp suchy ryż -smaż chwilę.<br />Dodaj żurawinę, pokrojoną dynię i zalej wszystko około 750 ml gorącej wody, dopraw solą.<br />Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości ryżu.<br />Gdy ryż już będzie al-dente dodaj fasolę i pure pomidorowe. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem,<br />posyp szczypiorkiem.Kulinarny zakątek ao12https://www.blogger.com/profile/04775071606094414330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-10106206119634710172013-03-24T18:34:24.003+01:002013-03-24T18:34:24.003+01:00Szybkie i zdrowe mleczne batoniki owsiane z bakali...Szybkie i zdrowe mleczne batoniki owsiane z bakaliami. <br />Powstały gdy miałam ochotę na coś słodkiego i zdrowego. <br />Przygotowanie zajmuje kilka minut. <br />Składniki na 3 szt.:<br /><br />5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych <br />3 łyżki bakalii (żurawina, rodzynki, siekane migdały i orzechy)<br />3 czubate łyżki granulowanego mleka w proszku<br />1 łyżka siemienia lnianego mielonego<br />5 łyżek mleka lub wody<br />6-7 tabletek stewii<br /><br />Tabletki stewii rozgnieść, wsypać do mleka i zamieszać. Dodać mleko w proszku oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa (trzeba spróbować czy jest wystarczająco słodka). Następnie masę zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, formując kształt długiego batonika. Włożyć do zamrażalnika na ok.15 minut (lub dłużej). Po wyjęciu pokroić.<br />Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-82532251152672970712013-03-24T17:17:15.275+01:002013-03-24T17:17:15.275+01:00Grillowana pierś kurczaka z kwaśno-pieprzowym smac...Grillowana pierś kurczaka z kwaśno-pieprzowym smaczkiem.<br />Składniki:<br />- pierś kury (150-200g na porcję)<br />- limonki (1-2 sztuk)<br />- kolorowy świeżo-mielony pieprz<br />- łyżeczka(!) oliwy<br />Przygotowanie:<br />1. Na patelni podgrzewamy oliwę.<br />2. Pierś kury dzielimy w poprzek, by uzyskać dwa cieńsze steki kurczakowe (szybciej się zrobią i będą miały przypieczoną lekko wierzchnią warstwę)<br />3. Z każdej strony doprawiamy kurczaka pieprzem.<br />4. Patelnię podgrzewamy na maksimum i wrzucamy steki na rozgrzaną oliwę<br />5. W międzyczasie (wymytą!) limonkę dzielimy na cztery części i wrzucamy na talerz.<br />6. Kurczak szybko się robi, ale żeby lepiej wyszedł należy obracać strony, z których się opala na patelni. Dlatego przewracamy mięsko co minutę, do momentu gdy z boku nie zobaczymy, iz nie ma oznak surowości oraz do momentu, aż pojawią się mocniejsze oznaki opalenizny kurczaka.<br />7. Teraz tylko przerzucamy mięcho na talerze (Polecam jeszcze lekko spruszyć pieprzem) i zajadamy się.<br />8. Smacznego!<br /><br />P.S. Mój ulubiony sposób to wyciskam 1/4 limonki na kurczaka, a pozostałe 3/4 zjadam (bez skórki oczywiście). Szczypie w język, ale kiedy ostatnio jedliśćie kurę w kwaśnej polewie?Dawid_Mhttps://www.blogger.com/profile/16213800270720925371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-24777264010512142762013-03-24T14:44:41.676+01:002013-03-24T14:44:41.676+01:00Cukinie faszerowane kaszą gryczaną
Składniki (dla...Cukinie faszerowane kaszą gryczaną <br />Składniki (dla 2 osób):<br />- kasza gryczana <br />- 6 większych pieczarek<br />- 2 cukinie<br />- jedna cebulka<br />- kulka sera mozarella light<br />- sól, pieprz, ulubione przyprawy<br />Przygotowanie:<br />1.Gotuje kasze gryczaną (według przepisu na opakowaniu). Jedną torebkę.<br />2.Na patelni smażę pokrojone drobniutko pieczarki z cebulką, solę, pieprzę i doprawiam do smaku.<br />3.Myję , kroje na pół i drążę obie cukinie. <br />4.Mieszam kasze z farszem z pieczarek i cebulki.<br />5.Dodaję posiekaną na kawałeczki mozarellę.<br />6.Zapiekam w 180 st. Ok 30 minut. (Termoobieg).<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09871158807891420141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-41432854776241470382013-03-24T11:12:41.141+01:002013-03-24T11:12:41.141+01:00Pstrąg faszerowany z pieczonymi ziemniaczkami
- ...Pstrąg faszerowany z pieczonymi ziemniaczkami<br /><br />- 2 pstrągi<br />- 1 cebula<br />- kilka suszonych pomidorów + olej<br />- masło<br />- czosnek<br />- sól morska<br />- pieprz ziołowy<br />- ziemniaki<br />- cytryna<br /><br />Na patelni podsmażam posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku i suszone pomidory. W między czasie do 2 łyżek masła dodaję posiekany czosnek i sól. Nacieram nim ryby, a do środka wkładam farsz cebulowy. <br /><br />Całe, obrane ziemniaki gotuję przez około 10 min. Po wyjęciu przekrajam je na 4 połówki i przyprawiam solą oraz pieprzem ziołowym. Smaruję je olejem, w którym marynowały się suszone pomidory i piekę je przez ok. ponad godzinę w temp. 180 stopni Celsjusza (termo obieg).<br /><br />25 minut przed końcem wkładam do piekarnika pstrągi. <br /><br />Po tym czasie ziemniaki i pstrąg są gotowe. <br />Bogusiahttps://www.blogger.com/profile/05296239254071711258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-74583018852791597172013-03-24T11:12:02.030+01:002013-03-24T11:12:02.030+01:00Słodko-ostra zupa pomidorowa
Na 3l zupy potrzebne...Słodko-ostra zupa pomidorowa<br /><br />Na 3l zupy potrzebne będą:<br />- 2 słoiczki własnego przecieru pomidorowego (lun ok. 8 obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów)<br />- 2 jabłka<br />- 4 cienkie plasterki papryczki chili<br />- 2 marchewki<br />- pęczek pietruszki<br />- pestki słonecznika<br />- 2 ząbki czosnku<br />- makaron lub ryż<br />- bulion warzywny, ziele angielskie, liść laurowy<br />- jogurt naturalny<br /><br />Do bulionu warzywnego wrzucam marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Po 15 min dodaję pomidory, potarkowane jabłko i papryczki chili. Gdy już zupa nabierze intensywnego smaku, zmniejszam ogień i dorzucam makaron (ja akurat miałam spaghetti).<br /><br />W między czacie na suchej patelni podsmażam pestki słonecznika oraz czosnek. <br /><br />Gdy makaron już się ugotuje, dodaję czosnek ze słonecznikiem, pietruszkę oraz jogurt naturalny. <br />Bogusiahttps://www.blogger.com/profile/05296239254071711258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-77413316028768442752013-03-24T11:11:33.472+01:002013-03-24T11:11:33.472+01:00Kanapki z białym serkiem i kiełkami
Biały ser mie...Kanapki z białym serkiem i kiełkami<br /><br />Biały ser mieszam z jogurtem naturalnym, przyprawiam solą i pieprzem. Można dodać szczypiorek, rzodkiewkę czy ogórka kiszonego. <br /><br />Chleb smaruję twarogową pastą, posypuję obficie kiełkami rzodkiewki i lucerny, szczypiorkiem oraz kładę kawałek ogórka. <br />Bogusiahttps://www.blogger.com/profile/05296239254071711258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-33014888067227236592013-03-24T10:28:05.290+01:002013-03-24T10:28:05.290+01:00Śniadanie – Jogurt z owocami, orzechami i musli
Sk...Śniadanie – Jogurt z owocami, orzechami i musli<br />Składniki na 2 porcje:<br />1 kiwi<br />½ mango<br />200g jogurtu greckiego<br />4 łyżki musli<br />1 garść orzechów włoskich<br /> <br />W szklankach ułożyć kolejno warstwami: po 2 łyżki musli, jogurt, plastry kiwi, jogurt, mango posiekane drobno w kostkę, jogurt, orzechy włoskie.<br /> <br />Obiad – filet z piesi kurczaka z kaszą kuskus oraz kiełkami rzodkiewki z mango<br />1 filet z piersi kurczaka<br />Kasza kuskus<br />½ opakowania kiełków rzodkiewki<br />¼ mango<br /> <br />Filet ponacinać nożem w poprzek. Następnie doprawić solą, przyprawą do kurczaka i czerwoną papryką. Piec zawinięty w folię aluminiową ok. 40 min w temperaturze 200C. Kaszę kuskus przygotować wg opisu na opakowaniu. Mango pokroić w plastry i ułożyć na kiełkach rzodkiewki.<br /> <br />Deser – ciasto marchewkowe wg lekkowkuchni.pl<br />SKŁADNIKI:<br />400 g obranej marchwi<br />1 jabłko (ok. 150g)<br />300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa typ 2000)<br />170 g ksylitolu (można zastąpić trzcinowym)<br />100 g orzechów włoskich <br />15 g przyprawy korzennej<br />20 g sody oczyszczonej<br />4 jajka<br />180 g oleju (użyłam z pestek winogron)<br />150 g maślanki<br /><br />polewa:<br />300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego (użyłam Delfiko na serniki)<br />2 łyżki jogurtu naturalnego<br /><br />Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.<br />Orzechy posiekaj. <br />W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem.<br />Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.<br />Piekarnik nagrzej do 170 stopni, (piekłam na termoobiegu).<br />Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.<br />Po upieczeniu ciasto wystudź.<br />Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście. Dowolnie udekoruj.<br /> <br />Kolacja –owsianka wg lekkowkuchni.pl<br /> <br />SKŁADNIKI:<br />3 łyżki płatków owsianych Kupiec<br />1 łyżka otrębów owsianych Kupiec<br />1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)<br />1 jabłko<br />1/2 łyżeczki cynamonu<br />ew. miód , cukier brzozowy do smaku<br /><br /><br />Płatki owsiane i otręby umieść w garnku, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości -ok. 5-6 minut. <br />Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do owsianki, wymieszaj i podgotuj jeszcze minutę. Przypraw cynamonem i ew. miodem.Nathhttps://www.blogger.com/profile/18126650583020178358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-88622182829162453102013-03-23T08:32:19.059+01:002013-03-23T08:32:19.059+01:00LEKKA ZUPA-KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM
...LEKKA ZUPA-KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM<br /><br />Składniki na ok. 2 litry zupy<br />1 kg marchwi (ok. 7 sporych marchewek)<br />3 cebule<br />30 g imbiru<br />3 łyżki masła<br />2 łyżki oliwy z oliwek<br />1,5 l wywaru warzywnego (przepis niżej)<br />skórka starta z połowy pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)<br />sok wyciśnięty z pomarańczy (całej lub połowy - wedle uznania)<br />szczypta gałki muszkatołowej<br />sól i pieprz do smaku<br />do podania: kilka kromek chleba, oliwa z pestek dyni, jogurt grecki, pestki dyni, crema di balsamico<br /><br />Przygotowanie<br /><br />Wywar warzywny: Włoszczyznę (5 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera, mały por) umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać 2 cebule i pokroić na ćwiartki. 4-5 ząbków czosnku przekroić na pół (nie trzeba obierać). Wszystko zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać kilka suszonych listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę kolorowego pieprzu w ziarnach. Zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem ok. 45-60 minut do czasu, aż warzywa zmiękną i wypuszczą cały smak do płynu. W połowie czasu gotowania posolić. Gotowy wywar odcedzić. Z pozostałych jarzyn można przygotować sałatkę. Wywar można przygotować dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu (podobno dobrze mu to robi).<br /><br />Zupa:<br />Marchewki obrać i pokroić w kostkę lub talarki.<br />Cebule obrać i drobno posiekać.<br />Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.<br />Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i odstawić, a pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok.<br />Podgrzać wcześniej przygotowany wywar i trzymać go na małym ogniu.<br />W garnku o grubym dnie (na tyle dużym, żeby zmieściła się cała zupa) rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać masło i poczekać, aż zacznie się pienić.<br />Dodać cebulę i podgrzewać 3-4 minuty, aż się zeszkli.<br />Dodać imbir, marchewkę i skórkę pomarańczową. Podgrzewać wszystko razem przez 2 minuty.<br />Dolać sok wyciśnięty z całej pomarańczy.<br />Zawartość garnka zalać wywarem.<br />Gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20 minut).<br />Poczekać, aż zupa trochę ostygnie i zmiksować blenderem na jednolitą masę.<br />Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.<br />Ponownie podgrzać i sprawdzić pod kątem przyprawienia.<br /><br />Propozycja podania:<br />Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.<br />Kromki chleba natrzeć oliwą z pestek dyni i zapiekać w nagrzanym (190 st.C) piekarniku przez 3-5 minut.<br />Zupę rozlać do misek. Na środku zrobić kleks z jogurtu greckiego. Polać kilkoma kroplami crema di balsamico. Posypać uprażonymi pestkami dyni i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.<br />Podawać z gorącymi grzankami.<br /><br />Smacznego!Ewahttps://www.blogger.com/profile/04577745095986218398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3329743599674831660.post-57916321037641019552013-03-22T19:19:48.276+01:002013-03-22T19:19:48.276+01:00ZDROWE CIASTECZKA BANANOWE BEZ CUKRU, MĄKI I MASŁA...ZDROWE CIASTECZKA BANANOWE BEZ CUKRU, MĄKI I MASŁA<br /><br />Składniki:<br />3 dojrzałe banany<br />1 jajko<br />1 szklanka otrębów pszennych<br />1 szklanka płatków owsianych<br />3 łyżki wiórków kokosowych<br />2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek<br />1/2 łyżeczki cynamonu<br />1/2 łyżeczki kardamonu<br />niecałe pół szklanki żurawiny lub rodzynków wcześniej namoczonych<br /><br />Wykonanie:<br />Banany rozgniatamy, łączymy z jajkiem i olejem. Dobrze mieszamy. Dodajemy płatki, otręby, wiórki, żurawinę, przyprawy i mieszamy. Formujemy rękoma małe kuleczki (1 ciasteczko to 1 łyżeczka) i kładziemy na blachę wyłożoną papierem lub silikonową podkładką. Lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 25 minut, ale to zależy od piekarnika. Polecam, są naprawdę rewelacyjne!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09230516794584214820noreply@blogger.com