Pizza z patelni z mąki do pizzy i sosem do pizzy – nowa odsłona popularnego dania
Rate this post

Pizza to włoski specjał, który od wieków cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Tradycyjnie ciasto na pizzę piecze się w wysokiej temperaturze w piekarniku lub, w przypadku pizzerii, w specjalnych piecach. Jednak istnieje alternatywna metoda przygotowania – na patelni! Jeśli masz ochotę na coś nowego, to może być strzał w dziesiątkę.

Przygotowanie pizzy z patelni to doskonały pomysł, gdy pragniesz zjeść pizzę, ale chcesz to zrobić szybciej, marzysz o chrupiącym spodzie lub nie masz w danej chwili dostępu do piekarnika. Choć składniki mogą być podobne do tych używanych w tradycyjnej pizzy, smak dania będzie inny. Sposób przygotowania ma kluczowe znaczenie dla przenikania się smaków. Jak zabrać się do pracy i jakie dodatki będą najlepsze?

Pizza z patelni – ciasto z drożdżami czy bez?

Przeglądając przepisy na pizzę z patelni, zauważysz, że można je podzielić na dwie kategorie. W obu przypadkach podstawą jest mąka do pizzy, ale nie w każdej wersji znajdziesz drożdże. Jeśli sięgniesz po recepturę z drożdżami, zanim ciasto trafi na patelnię, musisz poczekać około godziny lub dłużej na to, by wyrosło, czyli dokładnie tak samo, jak przy każdym cieście drożdżowym. Z kolei, kiedy zdecydujesz się na ciasto bez drożdży, nie będzie to konieczne i od razu po przygotowaniu możesz przejść do pieczenia.

Pizza z patelni z mąki do pizzy i sosem do pizzy – nowa odsłona popularnego dania

Podobnie, jak w tradycyjnej pizzy, masz dużą dowolność w doborze dodatków, ale w przypadku takich składników jak pieczarki, przed położeniem na cieście, warto je podsmażyć.

Poniżej znajdziesz pomysły na przygotowanie pizzy z patelni w obu wersjach, ale do każdej potrzebna będzie mąka typu 00, którą możesz kupić w sklepie

https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/mąka/mąka-typ-00/4732

Pizza z pieczarkami i pepperoni

Pieczarki i pepperoni to składniki, które chętnie wykorzystuje się jako dodatki do pizzy. W wersji z patelni również sprawdzą się doskonale. Przygotuj ciasto drożdżowe na pizzę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie posiekaj i podsmaż cebulę z pieczarkami. Powoli rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy, a następnie przełóż i rozciągnij ciasto, aby zajęło całą powierzchnię patelni. Lekko podpieczoną pizzę posmaruj sosem do pizzy, równomiernie rozłóż pieczarki, salami i posyp tartą mozzarellą. Zwiększ trochę moc palnika, przykryj ponownie patelnię na 10 minut. Gotową pizzę możesz posypać świeżymi ziołami.

Produkty spożywcze do przygotowania pizzy znajdziesz, robiąc zakupy online w Auchan. Sos do pizzy jest do kupienia na stronie

https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sosy-i-przeciery/gotowe-sosy-dressingi-pesto/sosy-do-pizzy/6564

Ekspresowa pizza z patelni z oliwkami i szynką

Jeśli konieczność czekania na wyrastanie ciasta drożdżowego jest dla ciebie zniechęcająca, sięgnij po szybsze metody. Wymieszaj mąkę, wodę, oliwę i sól, a zamiast drożdży dodaj proszek do pieczenia. Po wyrobieniu ciasta odstaw je na parę minut, rozwałkuj bardzo cienko – być może lepszym wyjściem będzie podzielenie ciasta na dwie części i przygotowanie dwóch pizz. Umieść bardzo cienkie ciasto na zimnej i posmarowanej oliwą patelni. Ustaw średnią moc palnika, a po paru minutach obróć placek. Podobnie jak wcześniej, posmaruj pizzę sosem i ułóż na niej składniki, takie jak papryka, oliwki i pokrojona szynka.

Kiedy zabraknie ci składników do pizzy z patelni, listę szybko skompletujesz za pośrednictwem strony https://zakupy.auchan.pl/