4/5 - (1 vote)

Wybór odpowiedniej zastawy nie jest tylko kwestią estetyki. Talerze czy miski są bardzo ważnym elementem w każdej restauracji czy kawiarni. To one w dużej mierze podkreślają smak i charakter danej potrawy. Wielu restauratorów chętnie sięga po produkty Fine Dine, które dostępne są w sprzedaży w szerokiej gamie kolorów i wzorów do wyboru. Dlatego bez problemu można je dopasować do rodzaju serwowanych potraw.

Jak kolorystyka zastawy Fine Dine wpływa na odbiór potraw?

Okazuje się, że od koloru talerza w dużej mierze zależy to, jak postrzegane jest jedzenie. W serii Fine Dine znaleźć można zarówno stonowane, klasyczne barwy np. krem, biel czy szarość, jak i kolory bardziej wyraziste – róż, turkus, soczysta zieleń. Wiosną i latem, gdy chętniej spożywa się potrawy świeże i lekkie, dobrym wyborem są talerze jasne, pastelowe, które podkreślają naturalne barwy ryb czy warzyw. Z kolei jesienią i zimą dobrze jest sięgnąć po zastawę ciemniejszą, utrzymaną w ciepłej kolorystyce. Mile widziane są ciemne zielenie, piaskowe beże czy czekoladowe brązy.

Wielkość i kształt talerza, a jego funkcjonalność

Talerze Fine Dine różnią się między sobą nie tylko barwą, ale i kształtem. Są płytkie i głębokie – nadają się do serwowania różnych potraw. Klasyczne talerze o średnicy 28 cm są idealne do podawania dań głównych. Można na nich efektownie ułożyć wszystkie składniki. Z kolei talerze mniejsze są odpowiednie dla przekąsek czy sałatek.

Warto też zwrócić uwagę na półmiski Fine Dine, które stanowią doskonałe uzupełnienie zastawy. Przy ich pomocy można wyeksponować na stole większe porcje dań np. mięs czy warzyw.

Dlaczego zastawa Fine Dine to doskonały wybór?

Zastawa Fine Dine to połączenie wysokiej jakości materiałów z efektownym wzornictwem i wysoką funkcjonalnością. Każdy talerz wchodzący w skład tej serii jest trwały, odporny na uszkodzenia, a przy tym estetycznie wykonany. Dlatego zastawa Fine Dine to świetny wybór niezależnie od okazji i rodzaju serwowanych potraw. Stawiając na talerze z serii Fine Dine, można w prosty sposób sprawić, że każde danie będzie wyglądać bardzo apetycznie.

Warto przy tym nadmienić, że zastawa tego typu jest nie tylko elegancka, ale i bardzo praktyczna. Nie sprawia większych problemów w zakresie utrzymania w czystości. Dlatego stanowi dobry wybór również w przypadku lokali gastronomicznych, w których nie można sobie pozwolić na wykorzystywanie kiepskiej jakościowo, podatnej na uszkodzenia zastawy stołowej.