czwartek, 6 czerwca 2013

Surówka z młodej kapusty



Surówka z młodej kapusty, marchewki i rzodkiewek, z dodatkiem świeżego koperku. 
Nie ważne do jakiego dania, ale u mnie to zawsze pozycja obowiązkowa wiosną. 
Mogę ja jeść na śniadanie, obiad i kolację ;) Uwielbiam i polecam!

SKŁADNIKI:
1/4 młodej białej kapusty
2 wyszorowane marchewki
5-6 dużych rzodkiewek
świeży koperek wg upodobań
sól, pieprz, cukier do smaku
oliwa z oliwek - użyłam koperkowej Monini



Kapustę poszatkuj, posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
W tym czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę i rzodkiewki, posiekaj koperek.
Jeśli kapusta puściła wodę odlej ją. Dodaj marchewkę, rzodkiewkę i koperek. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

Smacznego :)

100 g surówki zawiera średnio:

energia: 40 kcal
białko: 1,3 g
węglowodany: 6,95 g
błonnik: 2,9 g
tłuszcze: 1,9 g
cholesterol: 0 mg











4 komentarze:

  1. Uczę się dopiero kuchni light, często tu zaglądam, dziękuję za przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. Otak! Łączę się z Tobą w uwielbianiu tejże surówki, chociaz ja może bez rzodkiewki... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam ją na lekką, letnia kolacyjkę:D

    OdpowiedzUsuń