czwartek, 27 września 2012
Ciastka owsiane dietetyczne, bez mąki i cukru
Wynik mojego kolejnego eksperymentu kulinarnego: ciastka bardzo zdrowe, bardzo dietetyczne i z mnóstwem dobroczynnego błonnika. Idealne dla cukrzyków i osób na diecie: nie zawierają cukru ani mąki i bardzo znikomą ilość tłuszczu.
Ciastka, które podbiły serca moich wszystkich współpracowników w firmie (tych co się załapali). Ciastka są mało słodkie, wilgotne, z intensywnym smakiem jabłek, cynamonu i migdałów.
To ten rodzaj wypieku, który można jeść na śniadanie, podwieczorek lub konsumować bez wyrzutów sumienia przy dobrym filmie. Składniki możecie dowolnie modyfikować wg swoich preferencji i dostępnych produktów. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałowych
6 czubatych łyżek tartych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego, miodu
Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. Mus jabłkowy wymieszaj z oliwą, jajkiem i aromatem. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę otrębów pszennych lub mielonych migdałów.
Ciasto można dosłodzić, ale ja tego nie robiłam, bo zrobiłam mus z naprawdę słodkich jabłek i to wystarczyło.
Z ciasta, rękami moczonym w wodzie, formuj kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.
Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj łyżką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Ja piekłam na termoobiegu.
Ciasta są wilgotne, miękkie i znikają ekspresowo...Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialny przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńi takie zdrowe słodkości lubię :)
OdpowiedzUsuńpyszne, owsiane ciasteczka :) porywam kilka sztuk!
OdpowiedzUsuńAle świetne ciacha :D Zdrowe i pyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przepisy w wersji odtłuszczonej i bez maki,ciastka wyglądają smakowicie,zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciastka;)
OdpowiedzUsuńbomba ;)
OdpowiedzUsuńte ciacha zapisuję na liste must have !
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńPoproszę o sposób na zrobienie takiego gęstego musu jabłkowego :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę: Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej niewielką ilością wody (tylko do zakrycia dna). Zagotuj i mieszaj cały czas, by jabłka nie przywarły. Duś do miękkości na średnim ogniu - aż jabłka się rozpadną i rozgotują na mus cały czas mieszając. Podczas gotowania woda wyparuje i mus będzie gesty i jednolity.
UsuńJa zostawiam małe cząstki jabłek w musie - jeśli nie chcesz, możesz go na koniec zmiksować.
pozdrawiam
Ania
Dziękuję bardzo za instrukcję. Planuję zrobić te ciasteczka w piątek, więc dam znać jak wyjdą :)
UsuńFajne! Zawsze robię batoniki owsiane i wychodzą pyszne
OdpowiedzUsuńwitam.Jestem tu pierwszy raz i juz mi sie bardzo podoba:)Nadszedl ten czas w zyciu, ze trzeba zmienic swoje przyzwyczajenia zywieniowe :)Mam tylko pytanie, ile jablek potrzeba,zeby zrobic mus potrzebny do tego przepisu ?:)
OdpowiedzUsuńJeśli mnie pamięć nie myli ja robiłam z ok. 1 kg. To co zostało zjadłam :)
OdpowiedzUsuńCiastka sa...najlepsze na swiecie,jak powiedzial moj 8-letni syn...a ja myslalam, ze ich nawet nie sprobuje:))) Dzieki wielkie za ten przepis,bedziemy je robic regularnie.A jutro biore sie za salatke z kiwi i mozarella:)
OdpowiedzUsuńboski przepis! te ciastka to samo zdrowie bez zbędnych "zapychaczy" smaczne i łatwe w wykonaniu :) zapisuję przepis, robię w piątek :) a blog oczywiście obserwuję :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko! :*
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCiastka wychodzą genialne ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpojawią się na mojej wycieczce jako miła przekąska:)
OdpowiedzUsuńPyszne!!! Zjedliśmy z mężem prawie wszystkie na ciepło, ale zastanawiam się jak długo można trzymać takie ciasteczka w pojemniku?
OdpowiedzUsuńChciałabym umieć odpowiedzieć na to pytanie, ale u mnie nigdy nie przetrzymały dłużej niż 2 dni :)
UsuńDziękuję. :-) Bardzo pyszne, świetny przepis, ja zrobiłam w wersji z mąką orzechową zamiast tartych migdałów bo akurat chciałam ją zużyć, wyszły z orzechową nutą.
OdpowiedzUsuńA co zamiast musu jabłkowego? Nie mogę owoców jeść :/
OdpowiedzUsuńSpròbowałabym z tarta marchewka lub musem z dyni :)
UsuńWłaśnie upiekłam, dałam sezam dodatkowo i nie tarte, tylko siekane migdały. Plus miód. Przepyszne, bardzo jabłkowe i chrupiące. Cieszę się, że podzieliłaś się przepisem :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńciasteczka pycha- super przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasteczka rewelacyjne. Ja dodałam posiekane orzechy włoskie i płatki śniadaniowe bez cukru. Równie szybko jak je się piecze znikają ze stołu.
UsuńNajlepsze ciastka owsiane ever! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukalam. Bardzo dziekuje. Swoja opinia podziele sie ze wszystkimi po degustacji wlasnorecznie upieczonych ciasteczek. Zrobie to w najblizszy Piatek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIle kcal około moze mieć 1 ciastko?
OdpowiedzUsuńIle kcal około moze mieć 1 ciastko?
OdpowiedzUsuńPo tysiącach prób z przepisami na ciastka owsiane znalazłam mój NUMER 1! Wszystko wychodzi nawet jeśli się doda inne składniki (np.orzechy włoskie zamiast migdałów) ale mimo wszystko polecam dodać jeszcze miodu- są wtedy o wiele lepsze.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis :)