czwartek, 27 września 2012

Ciastka owsiane dietetyczne, bez mąki i cukru





Wynik mojego kolejnego eksperymentu kulinarnego: ciastka bardzo zdrowe, bardzo dietetyczne i z mnóstwem dobroczynnego błonnika. Idealne dla cukrzyków i osób na diecie: nie zawierają cukru ani mąki i bardzo znikomą ilość tłuszczu.
Ciastka, które podbiły serca moich wszystkich współpracowników w firmie (tych co się załapali). Ciastka są mało słodkie, wilgotne, z intensywnym smakiem jabłek, cynamonu i migdałów.
To ten rodzaj wypieku, który można jeść na śniadanie, podwieczorek lub konsumować bez wyrzutów sumienia przy dobrym filmie. Składniki możecie dowolnie modyfikować wg swoich preferencji i dostępnych produktów. Koniecznie spróbujcie!



SKŁADNIKI:
1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałowych
6 czubatych łyżek tartych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego, miodu



Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. Mus jabłkowy wymieszaj z oliwą, jajkiem i aromatem. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę otrębów pszennych lub mielonych migdałów.
Ciasto można dosłodzić, ale ja tego nie robiłam, bo zrobiłam mus z naprawdę słodkich jabłek i to wystarczyło.
Z ciasta, rękami moczonym w wodzie, formuj kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.
Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj łyżką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Ja piekłam na termoobiegu.

Ciasta są wilgotne, miękkie i znikają ekspresowo...Smacznego :)




36 komentarzy:

  1. Genialny przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i takie zdrowe słodkości lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, owsiane ciasteczka :) porywam kilka sztuk!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne ciacha :D Zdrowe i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie przepisy w wersji odtłuszczonej i bez maki,ciastka wyglądają smakowicie,zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  6. te ciacha zapisuję na liste must have !

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę o sposób na zrobienie takiego gęstego musu jabłkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę: Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej niewielką ilością wody (tylko do zakrycia dna). Zagotuj i mieszaj cały czas, by jabłka nie przywarły. Duś do miękkości na średnim ogniu - aż jabłka się rozpadną i rozgotują na mus cały czas mieszając. Podczas gotowania woda wyparuje i mus będzie gesty i jednolity.
      Ja zostawiam małe cząstki jabłek w musie - jeśli nie chcesz, możesz go na koniec zmiksować.

      pozdrawiam

      Ania

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za instrukcję. Planuję zrobić te ciasteczka w piątek, więc dam znać jak wyjdą :)

      Usuń
  9. Fajne! Zawsze robię batoniki owsiane i wychodzą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. witam.Jestem tu pierwszy raz i juz mi sie bardzo podoba:)Nadszedl ten czas w zyciu, ze trzeba zmienic swoje przyzwyczajenia zywieniowe :)Mam tylko pytanie, ile jablek potrzeba,zeby zrobic mus potrzebny do tego przepisu ?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli mnie pamięć nie myli ja robiłam z ok. 1 kg. To co zostało zjadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciastka sa...najlepsze na swiecie,jak powiedzial moj 8-letni syn...a ja myslalam, ze ich nawet nie sprobuje:))) Dzieki wielkie za ten przepis,bedziemy je robic regularnie.A jutro biore sie za salatke z kiwi i mozarella:)

    OdpowiedzUsuń
  13. boski przepis! te ciastka to samo zdrowie bez zbędnych "zapychaczy" smaczne i łatwe w wykonaniu :) zapisuję przepis, robię w piątek :) a blog oczywiście obserwuję :))


    pozdrawiam cieplutko! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. pojawią się na mojej wycieczce jako miła przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne!!! Zjedliśmy z mężem prawie wszystkie na ciepło, ale zastanawiam się jak długo można trzymać takie ciasteczka w pojemniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym umieć odpowiedzieć na to pytanie, ale u mnie nigdy nie przetrzymały dłużej niż 2 dni :)

      Usuń
  18. Dziękuję. :-) Bardzo pyszne, świetny przepis, ja zrobiłam w wersji z mąką orzechową zamiast tartych migdałów bo akurat chciałam ją zużyć, wyszły z orzechową nutą.

    OdpowiedzUsuń
  19. A co zamiast musu jabłkowego? Nie mogę owoców jeść :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spròbowałabym z tarta marchewka lub musem z dyni :)

      Usuń
  20. Właśnie upiekłam, dałam sezam dodatkowo i nie tarte, tylko siekane migdały. Plus miód. Przepyszne, bardzo jabłkowe i chrupiące. Cieszę się, że podzieliłaś się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. ciasteczka pycha- super przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka rewelacyjne. Ja dodałam posiekane orzechy włoskie i płatki śniadaniowe bez cukru. Równie szybko jak je się piecze znikają ze stołu.

      Usuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. Takiego przepisu szukalam. Bardzo dziekuje. Swoja opinia podziele sie ze wszystkimi po degustacji wlasnorecznie upieczonych ciasteczek. Zrobie to w najblizszy Piatek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile kcal około moze mieć 1 ciastko?

    OdpowiedzUsuń
  26. Ile kcal około moze mieć 1 ciastko?

    OdpowiedzUsuń