czwartek, 27 września 2012

Ciastka owsiane dietetyczne, bez mąki i cukru





Wynik mojego kolejnego eksperymentu kulinarnego: ciastka bardzo zdrowe, bardzo dietetyczne i z mnóstwem dobroczynnego błonnika. Idealne dla cukrzyków i osób na diecie: nie zawierają cukru ani mąki i bardzo znikomą ilość tłuszczu.
Ciastka, które podbiły serca moich wszystkich współpracowników w firmie (tych co się załapali). Ciastka są mało słodkie, wilgotne, z intensywnym smakiem jabłek, cynamonu i migdałów.
To ten rodzaj wypieku, który można jeść na śniadanie, podwieczorek lub konsumować bez wyrzutów sumienia przy dobrym filmie. Składniki możecie dowolnie modyfikować wg swoich preferencji i dostępnych produktów. Koniecznie spróbujcie!



SKŁADNIKI:
1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałowych
6 czubatych łyżek tartych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego, miodu



Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. Mus jabłkowy wymieszaj z oliwą, jajkiem i aromatem. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę otrębów pszennych lub mielonych migdałów.
Ciasto można dosłodzić, ale ja tego nie robiłam, bo zrobiłam mus z naprawdę słodkich jabłek i to wystarczyło.
Z ciasta, rękami moczonym w wodzie, formuj kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.
Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj łyżką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Ja piekłam na termoobiegu.

Ciasta są wilgotne, miękkie i znikają ekspresowo...Smacznego :)




29 komentarzy:

  1. Genialny przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i takie zdrowe słodkości lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, owsiane ciasteczka :) porywam kilka sztuk!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne ciacha :D Zdrowe i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie przepisy w wersji odtłuszczonej i bez maki,ciastka wyglądają smakowicie,zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  6. te ciacha zapisuję na liste must have !

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę o sposób na zrobienie takiego gęstego musu jabłkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę: Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej niewielką ilością wody (tylko do zakrycia dna). Zagotuj i mieszaj cały czas, by jabłka nie przywarły. Duś do miękkości na średnim ogniu - aż jabłka się rozpadną i rozgotują na mus cały czas mieszając. Podczas gotowania woda wyparuje i mus będzie gesty i jednolity.
      Ja zostawiam małe cząstki jabłek w musie - jeśli nie chcesz, możesz go na koniec zmiksować.

      pozdrawiam

      Ania

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za instrukcję. Planuję zrobić te ciasteczka w piątek, więc dam znać jak wyjdą :)

      Usuń
  9. Fajne! Zawsze robię batoniki owsiane i wychodzą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. witam.Jestem tu pierwszy raz i juz mi sie bardzo podoba:)Nadszedl ten czas w zyciu, ze trzeba zmienic swoje przyzwyczajenia zywieniowe :)Mam tylko pytanie, ile jablek potrzeba,zeby zrobic mus potrzebny do tego przepisu ?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli mnie pamięć nie myli ja robiłam z ok. 1 kg. To co zostało zjadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciastka sa...najlepsze na swiecie,jak powiedzial moj 8-letni syn...a ja myslalam, ze ich nawet nie sprobuje:))) Dzieki wielkie za ten przepis,bedziemy je robic regularnie.A jutro biore sie za salatke z kiwi i mozarella:)

    OdpowiedzUsuń
  13. boski przepis! te ciastka to samo zdrowie bez zbędnych "zapychaczy" smaczne i łatwe w wykonaniu :) zapisuję przepis, robię w piątek :) a blog oczywiście obserwuję :))


    pozdrawiam cieplutko! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. pojawią się na mojej wycieczce jako miła przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne!!! Zjedliśmy z mężem prawie wszystkie na ciepło, ale zastanawiam się jak długo można trzymać takie ciasteczka w pojemniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym umieć odpowiedzieć na to pytanie, ale u mnie nigdy nie przetrzymały dłużej niż 2 dni :)

      Usuń
  18. Dziękuję. :-) Bardzo pyszne, świetny przepis, ja zrobiłam w wersji z mąką orzechową zamiast tartych migdałów bo akurat chciałam ją zużyć, wyszły z orzechową nutą.

    OdpowiedzUsuń
  19. A co zamiast musu jabłkowego? Nie mogę owoców jeść :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spròbowałabym z tarta marchewka lub musem z dyni :)

      Usuń
  20. Właśnie upiekłam, dałam sezam dodatkowo i nie tarte, tylko siekane migdały. Plus miód. Przepyszne, bardzo jabłkowe i chrupiące. Cieszę się, że podzieliłaś się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń