czwartek, 30 stycznia 2014

Baton musli - bez mąki i cukru



 Baton musli bez mąki i cukru, za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów. Chyba nie muszę go za bardzo reklamować... Idealny jako przekąska czy drugie śniadanie. Syte dzięki dużej zawartości błonnika, świetnie sprawdzi się podczas ferii zimowych - na stoku lub lodowisku (sprawdzone!) :)
Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. Są naprawdę pyszne! Polecam :)

SKŁADNIKI:
ok. 0,5 kg płatków owsianych górskich
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
100 g suszonej żurawiny
100 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
50 g orzechów laskowych
100 g orzechów  włoskich
3 białka jaja
1 całe jajo
5 łyżek syropu z agawy lub miodu
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj.
Dużą  blachę ( u mnie ok. 25x40) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno w dno.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut.
Batoniki krój po dokładnym wystudzeniu.

1 batonik (50g)  zawiera średnio:

energia: 196 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 21 g
błonnik: 4,6 g
tłuszcze: 12 g
cholesterol: 15 mg







39 komentarzy:

  1. napewno wypróbuje ob kiedyś robiłam ale z samych orzechów

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd ten olej kokosowy? I jeszcze rozpuszczony? To w jakiej on jest postaci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy do kupienia jest w każdym większym sklepie. Zwany też masłem kokosowym, bo jest ścięty i ma konsystencje masła. Przed dodaniem do masy bakaliowej trzeba go po prostu podgrzać aż do rozpuszczenia :)

      Usuń
  3. Idealne na szybkie doładowanie z rana ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. raz w życiu robiłam takie i z pewnością mogę powiedzieć, że żadna firma tak dobrych i zdorwych nie produkuje :) zwłaszcza te Twoje prezentują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie taki baton marzy mi się w ostatnie okropnie zimne dni. Muszę go jutro wyczarować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oooo, chyba znalazłam właśnie idealne zbożowe batoniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno przepyszny ! :) w wolnej chwili wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wierzę! Bez całej puszki mleka skondensowanego :D
    Raj.
    Zdecydowanie do zrobienia na szybkie śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy olej kokosowy mozna zastąpic zwykłym olejem? czy jest niezbedny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie niestety nie można. Zastąpienie plynnym olejem spowoduje, że batoniki będą się rozpadać

      Usuń
    2. Zrobiłam dokładnie wg przepisu. nawet kupiłam olej kokosowy. Są smaczne, ale rozpadają się, nie mają takich ładnych kształtów jak na Twoim zdjęciu...

      Usuń
  10. Aha, no to najpierw kupie:-) Bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można użyc masła zamiast oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masłem można spróbować, ale tym samym dałabym jedno białko więcej by mieć pewność, ż batonik się nie rozpadnie :)

      Usuń
  12. Dziś rano upieczona blacha W KOŃCU ostygła! Batoniki są rewelacyjne! Co prawda chyba za długo postały w moim piekarniku (21min, z termoobiegiem) i nabrały ślicznego złotego koloru, ale niestety trochę się kruszą podczas krojenia i jedzenia. Jednak to i tak nie ujmuje im smaku :) Jak je przechowywać? W pudełku plastikowym będzie dobrze? Zabieramy je jutro z sobą na cały tydzień białego szaleństwa (o ile nie zostaną spałaszowane już w drodze ;)). Dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Na nartach sprawdzają się idealnie! Ja piekłam bez termoobiegu.
    Przechowywać najlepiej w szczelnym metalowym lub plastikowym pudełku. Miłego białego szaleństwa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis wykorzystałam, batonik własnie wstawione zostały do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zabrałam się do krojenia, niestety bardzo się kruszą i łamią, co może być tego przyczyną? Dodam że wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czym można zastąpić płatki owsiane? Jestem na diecie bezglutenowej i chciałabym zrobić batony na wyjazd rodzinny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam płatków owsianych bezglutenowych Provena. Możesz spróbować z płatkami gryczanymi, ale niestety smak będzie inny.

      Usuń
  17. Batoniki właśnie wyszły z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Batoniki w smaku są bardzo dobre, jednak strasznie się kruszą. Chyba potraktuję je jako granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Musze sprobowac ten przepis - musza byc naprawde pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak długo można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  21. zrobione ! na prezent urodzinowy dla siostry ! trochę zmodyfikowałam przepis (dodałam parę składników chociażby daktyle i odżywkę białkową o smaku lodów waniliowych), nie kruszą się i smakują obłędnie :) dziękuję za przepis, a po weekendzie biorę się za porcje dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam wczoraj, dzisiaj chrupiemy w pracy do kawy, ojjj za szybko się kończą. Mega pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam, pyszne :) choć trochę mi się kruszyły.

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetnie i pysznie wyglądają. Już zaczynam robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Siemię lniane w ziarenkach, czy już zmielone? I na ile porcji mniej więcej kroisz :)?

    OdpowiedzUsuń
  26. Do czego wykorzystać pozostałe żółtka? :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Znalazłam przepis, obrazu zrobiłam, mega smak polecam nawet mój synus się zajada, a wcale nie są słodkie,☺👌👌👍👍👍💪💪💪😉💞😉

    OdpowiedzUsuń
  28. Są świetne, polecam! Wyszły jak na zdjęciu a wcale idealnie nie trzymałam się proporcji suchych składników - dałam co miałam, dbałam tylko, żeby ogólna liczba gramów się zgodziła:) Dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Niestety jak dla mnie za mało słodkie :(i trochę sie kruszą. następnym razem dołożę chyba daktyli:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ta strona jest zajebista! :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy te batoniki można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  32. Ile takich batoników wyjdzie z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń