wtorek, 12 sierpnia 2014
Bezglutenowe ciasto z cukinii
Pyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) To moje pierwsze ciasto z dodatkiem cukinii i na pewno nie ostatnie. Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera.
Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia.
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szklanki startej cukinii
1/2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki migdałowej
0,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mleka (dałam migdałowe)
1/2 szklanki oliwy z oliwek (dałam Monini BIOS)
1/2 szklanki płynnego miodu
sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut.
W misce wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy drewnianą łyżką.
Cukinię dobrze odciśnij z wody i dodaj wraz ze starta marchewką do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Piecz do tzw. suchego patyczka. ciasto studź na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
akurat wczoraj robiłam ciasto z cukinii :)
OdpowiedzUsuńciacho wygląda naprawdę smacznie, zdrowe i jeszcze bezglutenowe!
Jestem ciekawa jak smakuje, muszę kiedyś się skusić i takie cukiniowe ciacho przygotować :)
OdpowiedzUsuńJa póki co upiekłam z cukinią chleb. Ciasto czeka w kolejce :)
OdpowiedzUsuńhmm dużo słyszałam o takich ciastach więc chybra czas wreszcie zrobic :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis ! Zapraszam do mnie blog o aktywności fizycznej , zdrowym trybie życia i treningach, ale nie tylko :)
OdpowiedzUsuńhttp://aktywnaty.blogspot.com/
Czy można użyć zwykłej mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwykłej mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńprzepyszne! mega wilgotne, smaczne
OdpowiedzUsuńja dodałam zamiast mąki zmielone płatki owsiane (1 szklanka) i 40 g odżywki białkowej czekoladowej, 1/3 szklanki miodu oraz 1/3 oleju rzepakowego, dodatkowo kakao i przyprawę do piernika, wyszło super
Będę robić :) tylko póki co nie mogę zdobyć nigdzie mąki migdałowej
OdpowiedzUsuńJa mam pytanko - podobno nie używa się mąki migdałowej do pieczenia. Czy można w tym cieście zastąpić ją inną mąką ? Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę by mąki migdałowej nie można było użyć do pieczenia...
UsuńMożna oczywiście zastąpić inną np. ryżową
W poniższym liku przeczytałam artykuł że się nie daje, ale ja się nie znam. Można kokosową dac ?
UsuńSugerowałam się tym artykułem http://www.ajwendieta.pl/blog/dieta/dlaczego-maka-migdalowa-nie-nadaje-sie-wypiekow/ że nie używa się mąki migdałowej do wypieków. Osobiście kompletnie się na tym nie znam.
OdpowiedzUsuńProszę jeszcze o informację, jeśli Pani się zna czy w powyższym przepisie można zamiast mąki migdałowej dać mąkę kokosową? Przeszłam dzisiaj wszystkie okoliczne sklepy i nie znalazłam migdałowej
Można dać kokosową. Może Pani także po prostu zmielić migdały.
UsuńA czy mozna dac kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńZrobiłam podwójna porcję i niestety ciasto było konsystencji mocno stałej. Mogłam z niego lepic kotlety... Nie wiem co zrobiłam źle, zamiast mąki migdalowej użyłam kokosowej.
OdpowiedzUsuńTo ja dopytam ostatecznie co z tą mąką: moze byc pszenna typ 500 albo moze zytnia typ 2000?
OdpowiedzUsuń