wtorek, 12 sierpnia 2014

Bezglutenowe ciasto z cukinii



Pyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) To moje pierwsze ciasto z dodatkiem cukinii i na pewno nie ostatnie. Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera.
Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia.

SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szklanki startej cukinii
1/2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki migdałowej
0,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mleka  (dałam migdałowe)
1/2 szklanki oliwy z oliwek (dałam Monini BIOS)
1/2 szklanki płynnego miodu
sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut.
W misce wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy drewnianą łyżką.
Cukinię dobrze odciśnij z wody i dodaj wraz ze starta marchewką do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Piecz do tzw. suchego patyczka. ciasto studź na kratce.




16 komentarzy:

  1. akurat wczoraj robiłam ciasto z cukinii :)
    ciacho wygląda naprawdę smacznie, zdrowe i jeszcze bezglutenowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa jak smakuje, muszę kiedyś się skusić i takie cukiniowe ciacho przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja póki co upiekłam z cukinią chleb. Ciasto czeka w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm dużo słyszałam o takich ciastach więc chybra czas wreszcie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny wpis ! Zapraszam do mnie blog o aktywności fizycznej , zdrowym trybie życia i treningach, ale nie tylko :)

    http://aktywnaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do nowego spisu blogów o tematyce fit. Na razie jest w budowie ale mam nadzieję, że z pomocą Twojego bloga uda się go rozpowszechnić, a i Twój blog skorzysta będąc w spisie. Rzuć okiem FITNESIAKI

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć zwykłej mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć zwykłej mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  9. przepyszne! mega wilgotne, smaczne
    ja dodałam zamiast mąki zmielone płatki owsiane (1 szklanka) i 40 g odżywki białkowej czekoladowej, 1/3 szklanki miodu oraz 1/3 oleju rzepakowego, dodatkowo kakao i przyprawę do piernika, wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  10. Będę robić :) tylko póki co nie mogę zdobyć nigdzie mąki migdałowej

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja mam pytanko - podobno nie używa się mąki migdałowej do pieczenia. Czy można w tym cieście zastąpić ją inną mąką ? Bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze słyszę by mąki migdałowej nie można było użyć do pieczenia...
      Można oczywiście zastąpić inną np. ryżową

      Usuń
    2. W poniższym liku przeczytałam artykuł że się nie daje, ale ja się nie znam. Można kokosową dac ?

      Usuń
  12. Sugerowałam się tym artykułem http://www.ajwendieta.pl/blog/dieta/dlaczego-maka-migdalowa-nie-nadaje-sie-wypiekow/ że nie używa się mąki migdałowej do wypieków. Osobiście kompletnie się na tym nie znam.

    Proszę jeszcze o informację, jeśli Pani się zna czy w powyższym przepisie można zamiast mąki migdałowej dać mąkę kokosową? Przeszłam dzisiaj wszystkie okoliczne sklepy i nie znalazłam migdałowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać kokosową. Może Pani także po prostu zmielić migdały.

      Usuń
  13. A czy mozna dac kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń