wtorek, 2 września 2014

Sałatka z czarnym ryżem, cukinią i pieczonymi burakami








Jestem! Melduję się, że mój urlop się skończył i wracam z przepisami. Będzie ich trochę mniej niż dotychczas, bo mam mnóstwo pracy i niewiele czasu na gotowanie...
Dzisiaj proponuję Wam idealna sałatkę na lunch do pracy - z czarnym ryżem, cukinią i burakami. Jeśli macie problem z zakupem czarnego ryżu możecie wykorzystać brązowy. Sałatka bardzo zdrowa i naprawdę pyszna! Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 i 1/2 szklanki ugotowanego czarnego ryżu
2 pieczone buraki
2 papryki konserwowe
1 brokuł
1 cukinia
krem balsamiczny
sól, pieprz


 Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Brokuła ugotuj przez 4  minuty w lekko osolonym wrzątku. Cukinie zetrzyj na tarce na plastry, lekko posól i podsmaż przez 3 minuty na patelni teflonowej lub ceramicznej. Paprykę i buraki pokrój w kostkę, brokuły podziel na różyczki.
Warzywa wymieszaj z ryżem, dodaj 2-3 łyżki kremu balsamicznego i dopraw do smaku. Podawaj schłodzone.

Smacznego :)

 1 porcja zawiera średnio:

energia: 249 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 10 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg



6 komentarzy: