poniedziałek, 23 marca 2015

Makaron z warzywami


Proste i bardzo smaczne danie - makaron z sezonowymi warzywami. Zdrowe, lekkie i energetyczne.
Polecam :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g makaronu - u mnie bezglutenowy z komosą Garofalo
1/2 brokuła
1/2 cukinii
1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1 łodyga selera naciowego
ok. 10 cm pora
1/2 czerwonej cebuli
5-6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz ziołowy, 
1 ząbek czosnku
olej kokosowy

Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu.
Marchew obierz i pokrój w plastry, cukinię przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż pestki i pokrój w półplasterki.
Brokuła podziel na różyczki, pora i seler pokrój w plastry, paprykę i cebulę w paski. Pomidorki przekrój na pół.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i wrzuć cebulę oraz ząbek czosnku. Podsmaż. Czosnek wyjmij i dodaj por, podsmaż minutę, a następnie dodaj marchew oraz paprykę. Podsmaż 2 minuty. Do warzyw wrzuć seler, brokuła i paprykę - wymieszaj i podlej niewielka ilością wody (1/4 szklanki). Duś ok. 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Warzywa muszą pozostać lekko twardawe.
Dodaj pomidorki. Wymieszaj i dopraw do smaku sola i pieprzem ziołowym. Na koniec dodaj makaron i wszystko delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.

Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Bardzo smaczna, zdrowa i prosta opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie lekkie i kolorowe dania :>

    OdpowiedzUsuń