SKŁADNIKI na 2 spore porcje:
120 g dowolnego makaronu
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1/2 małej cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 brokuła
7-8 pomidorków koktajlowych
8 oliwek czarnych bez pestek
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
opcjonalnie: parmezan do posypania
Makaron ugotuj al dente.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchew i cukinie w półplasterki. Brokuła podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. wymieszaj i dodaj warzywa: cebulę, paprykę, marchew, cukinie i brokuła. Podsmaż na dużym ogniu delikatnie mieszając przez około 2 minuty i następnie dolej wino. Duś przez kilka minut delikatnie mieszając - warzywa muszą pozostać chrupiące ( ja dusiłam około 5 minut). Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki i duś jeszcze minutę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Na patelnie z warzywami wrzuć ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
Rozłóż na talerze. Możesz przed podaniem polać dobrą oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem.
Smacznego :)
Smaczne danie.
OdpowiedzUsuńTo danie jest bardzo pyszne, ale zamieniłabym tylko na makaron razowy. Jestem fanką takiego makaronu odkąd sama przeszłam na zdrowe odżywianie. Aktualnie jestem na cateringu dietetycznym, który znalazłam na stronie Caterobazar i bardzo mi to odpowiada. Jestem zabiegana w ciągu dnia i nie potrafiłam trzymać diety sama gotując bo często jadłam na mieście. Teraz zabieram wszędzie swoje pudełka i trzymam się diety. Generalnie właśnie przez ten catering zmieniłam nawyki żywieniowe dlatego dla mnie makaron jasny nie istnieje już.
OdpowiedzUsuń