środa, 12 czerwca 2013
Batoniki otrębowe - bez mąki i cukru
Niezwykle szybkie i proste do wykonania batoniki otrębowe. Zdrowa bomba błonnikowa - idealna do kawy lub na drugie śniadanie. Bez dodatku mąki i cukru. Przechowywane w lodówce długo zachowują świeżość. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
70 g otrębów owsianych Kupiec
80 g otrębów granulowanych (czarna porzeczka) Kupiec
50 g rodzynek
20 g słonecznika
50 g płatków migdałowych
3 jajka
50 g miękkiego masła
1/3 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Blachę o średnicy ok. 20x20 wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę i za pomocą łyżki dobrze wciśnij w dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Wystudź i pokrój na podłużne batoniki.
Przechowuj w szczelnym pojemniki w lodówce.
1 batonik (30g) zawiera średnio:
energia: 85 kcal
białko: 3,83 g
węglowodany: 9,3 g
błonnik: 4,94 g
tłuszcze: 5,87 g
cholesterol: 68 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne do pochrupania:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńa można zamiast rodzynek dodać żurawinkę? :)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej - lub drobno posiekane śliwki czy morele :)
Usuńno to robię dzisiaj ;))
Usuńa tak w ogóle to wyszły takie:
Usuńhttps://www.dropbox.com/s/25s9zii6xxguqbm/2013-06-14%2019.08.32.jpg
(szkoda, że nie mogę wstawić zdjęcia :) )
pyszniutkie :)
Kapitalna przekaska na dlugi spacer albo rowerowa przejazdzke.
OdpowiedzUsuńooo są świetne !!taka zdrowa przekąska zawsze mnie kusi ;)
OdpowiedzUsuńooo, następny przepis z Twojego bloga, który trzeba wykorzystać! :) jesteś świetna!
OdpowiedzUsuńWspaniała przekąska. Idealne II śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA ile Ci ich wyszło? :))
OdpowiedzUsuńOkoło 20
UsuńMoim zdaniem 25 minut to za dużo, wystarczy 20. Same ciastka pyszne polecam bardzo!
OdpowiedzUsuńczy to jest tak zdrowe jak same otręby?
OdpowiedzUsuń