środa, 19 czerwca 2013
Spring rolls z łososiem i szparagami
Spring rolls w wiosennym, nietypowym wydaniu. Szparagi owinięte plastrami wędzonego łososia,zawinięte w delikatne arkusze papieru ryżowego. Lekka, smaczna i zdrowa przekąska na ciepłe dni, którą można dowolnie modyfikować. Świetne jako przystawka lub lekka kolacja. Można jeść z różnego rodzaju dipami, sosami itp. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
200 g wędzonego łososia w plastrach
1 duży pęczek szparagów
1 op. papieru ryżowego
1/2 cytryny
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końce i ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut).
Odcedź i ostudź.
Arkusze papieru ryżowego zwilż wodą połóż na desce. Na papierze na środku ułóż plastry łososia i skrop sokiem z cytryny. Następnie połóż szparagi. Boki papieru ryżowego zwiń do środka i dokładnie zawiń w roladkę jak tradycyjne spring rolls.
Wyszło mi 6 sporych sztuk :)
Smacznego :)
1 porcja ( 1 duży spring rolls) zawiera średnio:
energia: 78 kcal
białko: 8,67 g
węglowodany: 5,14 g
błonnik: 1,06 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 23,62 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialny pomysł!! Zawijane szparagi cieszą smakiem i wygladem, w wydaniu z łososiem muszą być przepyszne.
OdpowiedzUsuńswietny pomysl ! moim zdaniem idealny by był dip z koperkiem ;)
OdpowiedzUsuńniesamowicie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńmniam :) ostatnio mam fazę na łososia wędzonego, a i szparagi polubiłam :) tylko trzeba będzie papier ryżowy kupić
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog: http://shelovesfitness.blogspot.com/2013/06/nominacja-do-liebster-blog-awards.html :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne i takie mało kaloryczne? Faktycznie light! :) Ale wiesz, myślałam najpierw, że te szparagi to ogórki, haha, w sumie chyba wolałabym zastąpić szparagi ogórkami. Albo czymś innym, bo za szparagami nie przepadam. Mimo to, jak zwykle jesteś wspaniałą inspiracją.
OdpowiedzUsuńo bardzo piękne!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam szparagów.. ale pomysł wydaje mi się ciekawy :)
OdpowiedzUsuń