piątek, 16 maja 2014

Bezglutenowe placki bananowe z kokosem


Bezglutenowe placki bananowe  - to dowód na to, że dieta bezglutenowa może być naprawdę smaczna. Pyszne, lekkie, delikatne i proste do wykonania. Pięknie pachną bananami i  kokosem... Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 banan
2 jajka
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki wiórków kokosowych
olej kokosowy do smażenia


Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą blenderem. Patelnie teflonową bardzo dobrze rozgrzej. Rozpuść niewielka ilość oleju kokosowego i smaz placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z miodem i wiórkami kokosowymi.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 202 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 3,5 g
tłuszcze: 11 g
cholesterol: 187 mg



10 komentarzy:

  1. mąka kukurydziana coraz częściej występuje w przepisach i nie tylko tych bezglutenowych <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Może gdzieś nie doczytałam....mogłabyś napisać ile porcji wychodzi z przepisu? Czy jedna porcja to tyle ile jest na zdjęciu? I czy tak jest ze wszystkim przepisami tutaj? PS. Naprawdę mnie zainspirowałaś do lżejszego gotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy jak duże placki usmażysz. Mi wyszło ok. 6 czyli po 3 na porcje - wystarczyło :)

      Usuń
  3. W zasadzie można te placki robić bez mąki ;D Na jednego banana przypada jedno jajko, wychodzą pyszne! Można je polać jogurtem naturalnym, posypać rodzynkami, borówką, orzechami. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam te placuszki, bardzo dobrze smakują :D. Chciałam sie tylko zapytać jak obliczasz kaloryczność dań? i czy jest ona prawidłowa? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć amarantusowej lub ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez problemu można ją zastąpić.

      Usuń
  6. Jaki olej kokosowy polecasz? jest tego tyle na rynku, że ciężko coś wybrać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście ma olej OLEOFARM i w mojej kuchni sprawdza się doskonale :)

      Usuń
  7. Właśnie zrobiłam te placuszki na śniadanie, dodałam tylko do nich trochę zmielonego siemienia lnianego i otrąb żytnich. I zamieniłam wiórki kokosowe na płatki migdałowe ;) A wszystko podałam z jogurtem Activia i było rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń