wtorek, 6 maja 2014

Naleśniki bezglutenowe.

 
 Bezglutenowe naleśniki na mleku roślinnym.  Po wielu próbach udało mi się zrobić naleśniki idealne! Delikatne, zwarte i naprawdę smaczne. Doskonałe na słodko np. z miodem i migdałami, ale także świetne w wytrawnych połączeniach. Polecam Wam gorąco!

SKŁADNIKI na 6 dużych naleśników:
360 ml mleka roślinnego (dałam sojowe)
2 jajka
60 g mąki kukurydzianej
40 g mąki ryżowej
80 g mąki gryczanej
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą i odstaw na kwadrans. Jeśli ciasto będzie za gęste dolej kilka łyżek wody.
Smaż cienkie naleśniki na bardzo gorącej patelni ( ja smażyłam beztluszczowo).
Podawaj z ulubionymi dodatkami -  u mnie miód i prażone migdały. Pycha!

1 naleśnik zawiera średnio:

energia: 156 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 25 g
błonnik: 1,7 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 103 mg


8 komentarzy:

  1. Sposób podania już przyprawił mnie o ślinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam.. narobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mi wychodzą smaczne nawet z jednego rodzaju mąki bez glutenowej

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robie jak basia bbb i sa rewelacyjne!!! w koncu mam idealny przepis :)))) dziekuje!!! no super!!!!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń