poniedziałek, 7 września 2015

Puszysty omlet biszkoptowy z owocami lata





Puszysty i delikatny omlet biszkoptowy z owocami lata - jedna z ostatnich okazji na zjedzenie takiego śniadania.  Lekki i bardzo smaczny posiłek, który zapewni Wam energie na długi poranek. Polecam!

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej ( ja użyłam bezglutenowej Mix Per Pane NUTRI FREE)
2 łyżki cukru
3/4 szklanki sezonowych owoców
1/2 szklanki gęstego jogurtu lub serka waniliowego
1 łyżeczka oleju kokosowego

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj żółtka. Po chwili wsyp mąkę i cukier. Delikatnie zmiksuj.
Na dużej patelni rozgrzej olej i wylej biszkoptowe ciasto. Łyżką dokładnie i równo rozprowadź na całej patelni. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowy omlet posmaruj jogurtem lub serkiem i udekoruj owocami.

13 komentarzy:

  1. Ale cudownie puszysty!! Myslisz, że mąka orkiszowa 2000 nada się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na mące 2000 nie będzie taki puszysty - musi być drobniej mielona - jak na biszkopt

      Usuń
    2. Ja robie na takiej razowej wlasnie 2000 i jest super tylko piane z bialek dodaje na koncu i delikqtnie juz lyzka mieszam

      Usuń
    3. Ja robie na takiej razowej wlasnie 2000 i jest super tylko piane z bialek dodaje na koncu i delikqtnie juz lyzka mieszam

      Usuń
  2. Jaki puszysty:) Apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile bym dała, żeby go skosztować! Zakochałam się. Omlet wygląda wybornie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny.zrobilam z 3 jaj i maki ryzowej-rewelacja.nie wiem czy wypada ale wyzszy mi wyszedl.prawdopodpbnie mialam mniejsza patelnie no to dpdatkowe jajo.prawie jak ciasto biszkoptowe.puszek.podzielilam sie z mezem...bo mu pachnialo w kuchni...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny i zapewne pyszny. Bardzo fajny blog często zaglądam i korzystam z przepisów. Serniczki są rewelacyjne.
    Mam pytanie odnośnie pieczonych lub gotowanych warzyw. Jak jest z ich kalorycznością, czy np. 1 papryka czy jeden seler ma taka samą kaloryczność po upieczeniu czy ugotowaniu. Cały czas mówie o tej samej papryce, bo po upieczeniu oczywiście wagowo robi jej się mniej. Czy kaloryczność wzrasta bo zapewne wzrasta indeks glikemiczny.

    OdpowiedzUsuń