sobota, 3 listopada 2018

Owsianka z mlekiem orzechowym i borówkami


Pyszna, rozgrzewająca owsianka na mleku orzechowym. Śniadanie wprost idealne na jesienne i zimowe poranki.Tym razem gotowałam ją na mleku orzechowym z dodatkiem mrożonej borówki, ale sprawdzą tu się także inne owoce. Próbujcie, eksperymentujcie i delektujcie się :)

Składniki na 1 porcję:
400 ml mleka orzechowego (lub innego roślinnego lub zwykłego)
4 łyżki płatków owsianych górskich (40g)
szczypta soli
4-5 łyżek mrożonej borówki (lub truskawek, malin etc.)
1 łyżka owoców goji
1 łyżka siekanych orzechów włoskich
2 łyżki uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

Do garnka wsyp płatki owsiane ze szczyptą soli i wlej mleko. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj owoce, owoce goji,orzechy i delikatnie wymieszaj. Jeśli owoce są mocno zamrożone możesz je dodać od razu na początku gotowania.
Owsiankę przelej do miseczki i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Obecnie dodaję do owsianek jabłka lub gruszki, bo wiele innych owoców ma niestety działanie wychładzające :) no i koniecznie dużo cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio też uwielbiam owsianki z dodatkiem kakao - najbardziej te całonocne <3

    OdpowiedzUsuń