środa, 4 lipca 2012

Letnia, lekka i zdrowa zupa jarzynowa !





Zdrowa, lekka i pełna warzyw zupa na lato. Można ja modyfikować na dziesiątki sposobów. Najlepsza teraz, gdy pod dostatkiem mamy świeże, młode warzywa. Polecam ma te deszczowe, letni dni.


SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
mały pęczek włoszczyzny
1/2 cukinii
200 g świeżego, zielonego groszku
2 -3 młode marchewki
1 kalarepa
5-6 zielonych szparagów
2 małe dymki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże zioła( u mnie tymianek i oregano)


W garnku zagotuj wodę i dodaj obraną i oczyszczoną włoszczyznę, podgotuj kilka minut i następnie dodaj kurczaka. Gotuj około 30 minut na średnim ogniu. Odstaw.
Dymkę pokrój w ćwierć plasterki, resztę warzyw a plastry lub kostkę - jak Tobie lepiej smakuje :)Główki szparagów odłóż.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć dymkę, obrany ząbek czosnku i zeszklij. Następnie wlej bulion z kurczaka, lekko posól.Dodaj pokrojoną kalarepkę i marchew. Po 10 minutach dodaj groszek i łodygi szparagów. Podgotuj kolejne 5 minut i dodaj do zupy cukinię i łodygi szparagów. Gotuj około 7-8 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj posiekane, świeże zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym kurczakiem.
Zupy wyszedł spory garnek więc ja po 2 dniach ( jak zaczęła się nudzić) dodałam do niej gęsty sos pomidorowy i miałam pyszną, zdrową zupę o odmiennym, pomidorowym smaku.
Dla dziecka dogotowałam makaron i dodałam łyżkę oliwy z oliwek .

SMACZNEGO :)







4 komentarze:

  1. Ha, jak wiosennie:) Lubię takie zupy, i często robię:)Ale najczęściej z dodatkiem kalafiora:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może jestem upośledzona ale co to są te dymki? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajowa, letnia, kolorowa zupka:)

    OdpowiedzUsuń