wtorek, 24 lipca 2012

Sałatka z krewetkami i grillowanymi warzywami





Włoska sałatka zwana śródziemnomorską. Świeże i grillowane warzywa z dodatkiem krewetek. Pycha!


SKŁADNIKI:
mix sałat z rukolą
bakłażan
cukinia
krewetki tygrysie
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
pomidory koktajlowe
1/2 cytryny lub limonki
sól, pieprz
oliwa z oliwek



Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry i rozłóż na desce, posyp solą i odstaw mana 20 minut by warzywa puściły wodę.
Po tym czasie wytrzyj je ręcznikiem papierowym, przewróć na druga stronę i powtórz czynność.
Tak przygotowane warzywa grilluj na patelni grillowej z obu stron.
Na talerzu ułóż mix sałat, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, popieprz i lekko posól. Wyciśnij kilka kropli soku z cytryny i następnie ułóż ugrillowane warzywa.
Krewetki oczyść i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku , krewetki i pietruszkę. Podsmaż całość 2 minuty. Krewetki ułóż na sałacie.

Przed podaniem polej sałatkę dobrą oliwą z oliwek.

SMACZNEGO : )





9 komentarzy:

  1. Zdrowo i smacznie. Kiedyś bałam się krewetek i obrzydzały mnie na talerzu, ale na szczęście to się z czasem zmieniło. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kolory
    A gdzie kupujesz krewetki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stara się kupować świeże by smakowały jak krewetki czyli Auchan lub Selgross.
      jak jestem zdesperowana to nawet mrożone w Biedronce ;)

      Usuń
    2. Czyli będę musiała się wybrać gdzieś dalej po zakupy:)

      Usuń
  3. Mniam, sałatka wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cała ta sałatka jst jakby stworzona podemnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Krewetki zawsze i wszędzie! Po prostu uwielbiam! A sałatka wygląda po prostu pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, muszę sprawdzić ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń