poniedziałek, 16 lipca 2012

Papryka faszerowana komosą ryżową i indykiem







Zdrowe, lekkie i pyszne danie z wykorzystaniem mało jeszcze popularnej komosy ryżowej. Sycące i pożywne, a jednocześnie dietetyczne danie. Idealne ze świeżym groszkiem i mięsem. Doskonałe na każdą porę roku! Polecam!

SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
300 g mielonego mięsa z indyka
1 posiekana, mała cebula
250 g świeżego, obranego groszku
3 duże, dojrzałe pomidory
sól, pieprz, oliwa
świeże zioła: u mnie bazylia i oregano
4 duże papryki

sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz



Sos czosnkowy:
jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj zmielone mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj pomidory i groszek.
Duś około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i dokładnie wymieszaj.
W razie konieczności dopraw.
Papryki umyj, odetnij wierzch i wydrąż wszystkie pestki i błony.
Papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Jeśli wierzch zacznie brązowieć przykryj je delikatnie folią aluminiową.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wczesniej sosem czosnkowym.

SMACZNEGO :)







5 komentarzy:

  1. uwielbiam taka papryke, czesto robimy ja z moja mama! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, że komosa jest jeszcze mało popularna:)
    Ale papryka pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ubóstwiam papryczkę faszerowaną

    OdpowiedzUsuń
  4. Super są te papryczki, ja zawsze robię z ryżem, tuńczykiem i warzywami, ale muszę spróbować twoich :D

    OdpowiedzUsuń