piątek, 2 maja 2014

Dieta anytcellulitowa




W ostatnim czasie dostaję coraz więcej zapytań o żywienie w kosmetologii. Postanowiłam zatem dzisiaj przybliżyć temat, który jest zmorą większości kobiet czyli cellulit. Nawet najlepsze kremy i balsamy nie pomogą, jeśli nie wspomożecie ciała odpowiednimi ćwiczeniami i dietą.

Powstawanie cellulitu powoduje upośledzenie krążenia krwi oraz chłonki w obszarze tkanki podskórnej w wyniku osłabienia ścian naczyń w układzie żylnym i limfatycznym. W wyniku tego procesu bogata w tłuszcz tkanka podskórna jest gorzej ukrwiona i utrudnione jest spalanie tłuszczu, jak również usuwanie produktów przemiany materii i toksyn. W niedotlenionej tkance podskórnej dochodzi do powstania obrzęku, który dodatkowo utrudnia miejscowe krążenie płynów. Dochodzi do powolnego włóknienia tkanki łącznej otaczającej ogniska tkanki tłuszczowej, które prowadzi do powstania twardych grudek w tkance podskórnej, widocznych na skórze jako liczne wgłębienia i wypukłości.

Cellulit dotyczy 90-95% kobiet i pojawia się zwykle po okresie dojrzewania płciowego. Często występuje łącznie z otyłością, jednak nie powinno się łączyć tych dwóch stanów ze sobą, bowiem zwyrodnienie tkanki tłuszczowej może wystąpić zarówno u kobiet otyłych jak i szczupłych.

Przyczyny powstania cellulitu to:
  • Zła dieta (za dużo tłuszczy zwierzęcych, cukrów prostych, kawy, alkoholu, soli, żywności typu fast-food)
  • Brak ruchu (każdy wysiłek redukuje tłuszcz, poprawia krążenie krwi i limfy, zapobiega gromadzeniu się wody)
  • Wadliwy układ limfatyczny- np. noszenie zbyt obcisłych ubrań utrudnia krążenie krwi i limfy
  • Palenie papierosów (upośledza dotlenianie i odżywianie komórek, co przyspiesza proces starzenia)
  • Nadmierny kontakt ze słońcem (przesuszona skóra jest słabiej ukrwiona, podatna na zmiany w tkance tłuszczowej)
  • Wady postawy - skrzywienia kręgosłupa zaburzają krążenie krwi w nogach
  • Genetyka – geny pośrednio odpowiadają za całkowitą zdolność magazynowania tłuszczu w organizmie poprzez kodowanie ilości komórek tłuszczowych. Ich liczba jest genetycznie, indywidualnie ustalona dla każdego człowieka. Osoby posiadające więcej adipocytów lub więcej receptorów wiążących tłuszcz są bardziej narażone na ryzyko wystąpienia cellulitu oraz poważniejsze jego postacie.
  • Złe nawyki higieniczne – gorące kąpiele, codzienne chodzenie na wysokim obcasie
  • Depresja, stres, silne przeżywane emocje (nadmierne gromadzenie się cząsteczek tłuszczu i wody)
  • Za występowanie cellulitu są odpowiedzialne żeńskie hormony płciowe – estrogeny. Powodują one rozszerzenie naczyń krwionośnych, gromadzenie tłuszczów w tkance podskórnej oraz toksyn w komórkach adipocytów. Wahania poziomu hormonów w organizmie kobiety sprzyjają wytworzeniu cellulitu. Są to okresy: dojrzewania, ciąży i menopauzy. Dodatkowo objawy mogą się pojawić w czasie stosowania antykoncepcji oraz hormonalnej terapii zastępczej, kiedy poziom estrogenów ulega znacznym wahaniom.
Cellulit na podłożu hormonalnym dotyka głównie kobiety, u mężczyzn występuje niezwykle rzadko, tylko w przypadku niedoboru męskich hormonów – głównie progesteronu.

Jeśli chcesz raz na zawsze pozbyć się cellulitu musisz wyeliminować z diety:
  • Produkty typu fast-food,
  • Chipsy
  • Parówki
  • Smalec i tłuszcze zwierzęce
  • Majonez
  • Biały ryż, białe pieczywo
  • Sery topione
  • Sery pleśniowe
  • Wędliny wieprzowe, kiełbasy
  • Słodkie napoje gazowane
  • Zagęszczane soki
  • Słodycze, ciasta piekarnicze
  • Czarna, mocna herbata
  • Mocna kawa
  • Alkohol
  • Sól
  • Ostre przyprawy
  • Sosy i zupy typu instant
  • Dania gotowe
  • Dania smażone
  • Dania tłuste i słone
  • Produkty o długim terminie ważności
  • Produkty zawierające barwniki, konserwanty i emulgatory
Sprzyjają one odkładaniu tkanki tłuszczowej, toksyn oraz zatrzymywaniu wody w organizmie!!!

Dieta antycellulitowa powinna być bogata w: witaminę C, krzem oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Witamina C, zawarta w obecnych w diecie owocach i warzywach, takich jak pomarańcze, kiwi, kalafior czy papryka, stymuluje produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra staje się gładka i jędrna. W diecie nie powinno zabraknąć również kasz, bananów i owoców morza, czyli źródeł krzemu – pierwiastka, który zapobiega powstawaniu cellulitu i sprawia, że skóra jest elastyczna.
Ryby i owoce morza w diecie są najlepszym znanym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które również pozytywnie wpływają na wygląd skóry poprzez regulację układu krążenia. Dzięki temu krew skuteczniej dostarcza substancji odżywczych do wszystkich warstw skóry, powodując jej wygładzenie i odmłodzenie.

Dieta powinna być zdrowa, racjonalna oparta na następujących składnikach:
  • Pieczywo razowe i pełnoziarniste z dużą ilością błonnika, ciemne makarony, brązowy ryż oraz kasze
  • Warzywa i owoce do każdego posiłku, surowe lub gotowane na parze oraz świeżo wyciskane soki
  • Produkty bogate w kwasy omega 3, głównie tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne
  • Chude mięso zwierząt rzeźnych i drobiu ( bez skórki) 2-3 razy w tygodniu
  • Mleko i produkty mleczne 2-3 razy dziennie
  • Zioła: rozmaryn, estragon, bazylia, curry czy cynamon
  • Woda mineralna – 3-4 szklanki dziennie
  • Zielona herbata
  • Potrawy gotowane, pieczone w folii i na parze.
W procesie likwidacji cellulitu niezbędna jest regularna aktywność fizyczna i wdrożenie regularnych ćwiczeń ukierunkowanych na dolne partie ciała np.
  • Aerobik
  • Gimnastyka
  • Jogging
  • Nordic –walking
  • Jazda na rowerze
  • Pływanie
  • Aqua aerobik
  • Szybki spacer

Przykładowy jadłospis diety antycellulitowej:


Śniadanie:
Pieczywo pełnoziarniste, chudy serek twarogowy, czerwona papryka, dowolna ilość rzeżuchy, herbata zielona
II śniadanie:
Szklanka kefiru naturalnego lub maślanki, kiwi
woda mineralna
Obiad:
Skropiony cytryną łosoś gotowany na parze,blanszowany (krótko gotowany) świeży szpinak przesmażonyna odrobinie oliwy, brązowy ryż. Zielona herbata. 
Podwieczorek:
Jabłko pieczone z cynamonem, sok z czarnej porzeczki
Kolacja:

Sałatka z mieszanki sałat, pomidora, kiełków rzodkiewki, łyżki suszonych pomidorów i plasterka sera feta light , cienka kromka pieczywa razowego

W ciągu dnia należy pamiętać o wypijaniu min. 1,5  wody mineralnej niegazowanej (najlepiej średnio zmineralizowanej)

7 komentarzy:

  1. Post bardzo fajny przydatny.
    Ja jestem leniuszkiem wiec nie ćwiczę, ale sama zmiana diety spowodowała u mnie nie tylko powrot do zdrowia, dobre samopoczucie, ale również zmniejszenie a właściwie brak skorki pomarańczowej. O mojej diecie mozna przeczytać w moim poście - JESTEM TYM, CO JEM.
    Pozdrawiam
    www.karalajn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorące kąpiele i chodzenie na obcasie?! Wiedziałam, że kiepsko z moim ruchem i moją dietą, ale myślałam, że to tyle złego jeśli chodzi o cellulit. Eh...

    I myślałam, że ostre przyprawy pomagają. Serio...

    Wychodzi na wierzch moje niedokształcenie, a do wakacji i krótkich spodenek coraz bliżej. Mam nadzieję, że w tym roku je założę i nie przechodzę wszystkich słonecznych dni w długiej spódnicy :P

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny post. Chociaż pewnie długo nie pociągnęłabym na takim jadłospisie. Jednak u mnie koniecznie musi być w każdym posiłku źródło węglowodanów złożonych i tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo szczegółowy artykuł. Widać, że się napracowałaś. Oczywiście wykonałaś kawał świetnej roboty!
    Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie posty ;) jest świetny ! oby dalej pełno takich informacji ciekawych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy post:-) Sporo tych produktów, które trzeba wyeliminować, niektóre już dawno wykreśliłam z diety( mięso i tłuszcze zwierzęce), ale trudno mi zrezygnować całkowicie z kawy, jedynie ograniczyłam do jednego kubka rano, herbatę zieloną zastąpiłam czarną. Uwielbiam słodkie desery, ale ciasta piekę sama. Zaczęłam się więcej ruszać- biegam i dużo chodzę, gorzej z regularnymi ćwiczeniami. Pozbycie się cellulitu to bardzo ciężka praca nad sobą, a przede wszystkim jak piszesz zmiana złych nawyków na zdrowy styl życia. Pozdrawiam z Italii.

    OdpowiedzUsuń