![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj74p5u921tWz_ubZo3SV1B1w2ZZzi8gphsTr9LWJd4LuvQvd_hTuVF-d0k6jZ4BicVHXBlTo6965MDmCZmjCrm5Ut2XKdyaXpZp7OvgwowmveNJbAEiFgeed1ziHT8ps2bbfC66TBDBvkV/s200/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDOUT_E05FrOn9M_VdrkxjE7nwtia04RaDjHIOYuTqJ-U73ZvPL7tNV_z8JOY01LC30QmZ9uIUxftgKEA5lGk19lB2BNUuC4rUdzXOoOWWEb5z5fc6vXjQbI7nwauwFt4ooYRdHHXoepMI/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitH5-Qxs8KOyMjS23vwvq1bYRCu3_pKNAjobHl2SVcjW1CsLxqrWS_QS9i7E1ErklpxEg9PlO-A8fRIGzy8I7QI7AwKqJWFeWxZCbLem7HOxuZBxnC7IQ5V11Mk9PIZlIQCpnQ5BgJhuIX/s200/bez_jajek.png)
Risotto z gruszką i kremowym serem Tallegio - delikatne, aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Poezja na talerzu. Koniecznie do spróbowania!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli)
2 twarde gruszki
500 ml bulionu warzywnego
1 mała cebulka dymka
1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego)
150 g sera Tallegio (lub innego kremowego)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
Cebulkę pokrój drobno. Gruszki obierz i pokrój w plasterki polej sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj ryż i podsmaż. Ryż musi być szklisty i prawie przeźroczysty. Wlej powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’.
W zależności od ryżu jakiego używasz trwa to około 12-15 minut.
Zdejmij risotto z ognia, dodaj pokrojony w kosteczkę ser, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 353 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 36 g
błonnik: 3,1 g
tłuszcze: 21 g
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie! ;)
OdpowiedzUsuń