piątek, 17 kwietnia 2015

Łosoś pieczony z ziemniakami


Łosoś pieczony z ziemniakami - zamarynowany z rozgrzewającej marynacie z sosu sojowego i imbiru. Pieczony w piekarniku z ziemniakami. Aromatyczne, lekkie i pyszne danie – idealne na każdą okazję. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
500 g filetu z łososia norweskiego
2 ziemniaki (z cienką skórką)
posiekany koperek – suchy lub suszony
oliwa z oliwek
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
2 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1 gałązka rozmarynu


Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem i obtocz w niej łososia. Pozostaw tak rybę na minimum pół godziny.
Ziemniaka dobrze umyj i zetrzyj ze skórką na tarce na cienkie plastry.
Zamarynowanego łososia ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na rybie ułóż plastry ziemniaków i spryskaj oliwą z oliwek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po tym czasie rybę wyjmij, przełóż na talerz i posyp koperkiem. Podawaj natychmiast.




8 komentarzy:

  1. Kłamać nie będę - tez bym zjadła taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam łososia i ziemniaczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja nie cierpię suszonego koperku! ze świeżym na pewno smaczniej prezentowałoby się to danie. pomysł z ziemniakiem na rybie jest b fajny, tylko ten suszony koper :-/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia :)
    Pozdrawiam:
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam za głupie yt anie, ale czy naczynie żaroodporne ma być przykryte, czy odkryte?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam za głupie yt anie, ale czy naczynie żaroodporne ma być przykryte, czy odkryte?

    OdpowiedzUsuń