czwartek, 30 kwietnia 2015

Tarta ze szparagami i serem feta



Wspaniała tarta ze szparagami i fetą czyli zaczynamy sezon szparagowy! Tarta na cieście francuskim z warstwą delikatnego serka ricotta. Szybka i prosta do wykonania, całość stanowi przepyszne połączenie smaków…Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego light
1 pęczek cienkich, zielonych szparagów
250 g serka ricotta
1 jajko
150 g sera feta
sól, pieprz


Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Ser feta pokrój w kostkę.
Na blaszce rozłóż ciasto francuskie i ponakłuwaj je widelcem. Brzegi ciasta lekko zwiń do środka tworząc rancik.
Ser ricotta wymieszaj dokładnie z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
Ser rozłóż na cieście francuskim i powciskaj w niego szparagi. Na wierzchu poukładaj kawałki sera feta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-18 minut – do zezłocenia się brzegów ciasta.
Wyjmij z piekarnika, odstaw na 3 minuty i pokrój na kawałki.
Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam szparagi, ale na tarcie ich nie jadłam :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna tarta, od razu zgłodniałam patrząc na nią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, w takiej wersji jeszcze szparagów nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń