poniedziałek, 15 czerwca 2015

Risotto z czarnego ryżu ze szparagami

 
Risotto ze szparagami to dla mnie danie obowiązkowe w sezonie szparagowym, ale tym razem w wersji zdrowszej - z czarnego ryżu. Można użyć także brązowego lub czerwonego - koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1/2 szklanki czarnego ryżu (lub brązowego czy czerwonego)
1 szalotka
1 pęczek zielonych szparagów
ok. 0,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy


Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodę, dodaj odrobinę soli i cukru i ugotuj by pozostały lekko twarde (około 10 minut). Odcedź i pokrój szparagi na około 3 cm kawałki.
Indyka pokrój w kostkę, cebule drobno posiekaj. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Po 2 minutach wsyp ryż, wymieszaj i wlej odrobinę bulionu.
Następnie zacznij stopniowo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlej.
Duś ok. 25 minut (czarny, brązowy czy czerwony ryż gotuje się dłużej niż tradycyjny) - ryż musi pozostać al dente. Na koniec dodaj pokrojone szparagi. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem.Podawaj natychmiast.

5 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi są smaczne? Od dawna się zbieram żeby je przyrządzić i cały czas się waham :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam czarnego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Indyk, jak rozumiem, jest tu pomyłką? Tak czy inaczej dziękuję za inspirację i bardzo motywującego bloga!

    OdpowiedzUsuń