czwartek, 12 kwietnia 2012

Kurczak po chińsku




Bardzo proste i szybkie danie, dla każdego i na wszelką okazję. Lekkie i pełnowartościowe. Polecam.

SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 op. mieszanki chińskiej (mrożonej)
słodki sos chilli
3 łyżki sosu sojowego
papryka ostra, chilli
pieprz, czosnek
1 łyżka oleju sezamowy do smażenia

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, paprykę, czosnek , pieprz i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskim i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była ale dente. Na koniec dodajemy słodki sos chilli.
Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.



6 komentarzy:

  1. Szybkie , proste, a jakże smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowo, zdrowo, lekko!
    ze smakiem i szybko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne, kolorowe i lekkie danie - w sam raz na wiosne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie takie dania. Pysznosci! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię takie kolorowe i lekkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście- szybkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń