środa, 17 lipca 2013
Jogurtowa panna cotta z czereśniami
Jogurtowa panna cotta - deser bardzo lekki, niskokaloryczny i delikatny. Daje nieograniczone możliwości modyfikacji i zmian. Prosty i szybki do wykonania. Pyszny deser bez wyrzutów sumienia :)
SKŁADNIKI:
500 g kremowego jogurtu naturalnego
2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżeczka stewii
2 łyżki żelatyny
frużelina czereśniowa z tego przepisu
Żelatynę dokładnie rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudź.
Jogurt wymieszaj z ksylitolem lub stewią, dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj. Przelej do miseczek i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Gdy deser stężeje delikatnie wyłóż go na talarz i polej fruzeliną.
Smacznego :)
100 g deseru zawiera średnio (bez frużeliny):
energia: 82 kcal
białko: 7,7 g
węglowodany: 8,2 g
błonnik: 0 g
tłuszcze: 2,0 g
cholesterol: 8 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo dziękuję za ten przepis, kcoham panna cottę, więc na pewno spróbuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrawdziwe cudo :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser, w każdym wydaniu smakuje mi strasznie:)
OdpowiedzUsuńTak, takie jogurtowe deserki są najlepsze! I można jeść do woli! :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie desery lubię! Pysznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńwygląda lepiej niz obłędnie:) zjadłabym każdą ilość:D
OdpowiedzUsuńjednak to co naprawdę jest kaloryczne moze być zrobione w wersji extra light :) na pewno wypróbuję przepis. Zawsze marzyłam o tym, żeby wszyscy ludzie dowiedzieli się jak robić takie dania, bez dodatkowych i niepotrzebnych składników, w troszkę zdrowszej wersji.
OdpowiedzUsuń